Η μυστική και παραμυθένια λίμνη της Ηπείρου

Ένα εντυπωσιακό σκηνικό στη λίμνη των Πηγών Λούρου


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
17:21
14/10/2020
Η μυστική και παραμυθένια λίμνη της Ηπείρου
1
loading

Πού να γυρίσεις το μάτι σου στην Ελλάδα και να μη δεις τοπία παράξενα και ιδιαίτερα. Εικόνες που σου θυμίζουν εξωτικά μέρη εκτός χώρας ή αλπικά τοπία. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή τη χώρα είναι η γεωμορφολογία της και οι έντονες αντιθέσεις που θα συναντήσεις ταξιδεύοντας σε αυτήν.

Ένα τέτοιο ονειρικό σκηνικό, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, βρίσκεται και στην Ήπειρο και δεν είναι τόσο γνωστό. Ο λόγος για μια παραμυθένια και μυστική λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά στο νομό Ιωαννίνων. Είναι η λίμνη των Πηγών του Λούρου ποταμού και το σκηνικό που θα συναντήσεις είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι. Όπως και τα περισσότερα μέρη στα Ιωάννινα.

Η κρυφή παραμυθένια ελληνική λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά

Η γαλάζια λίμνη της Ηπείρου όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη λίμνη των Πηγών Λούρου είναι μια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά φωλιασμένη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η όμορφη λίμνη βρίσκεται κοντά στο χωριό Βουλιάστα Ιωαννίνων. Το μικρό μυστικό κρύβεται στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Πατρών στο ύψος του Τερόβου Ιωαννίνων. Και μιλάμε για μυστικό γιατί πλέον οι ταξιδιώτες κινούνται στην Ιονία Οδό για να πάνε στην πόλη των Ιωαννίνων και αγνοούν αυτή την όμορφη γωνιά.

Αν λοιπόν αποφασίσεις να πας από τον παλιό δρόμο, θα δεις σε κάποιο σημείο μια πινακίδα η οποία θα σε οδηγεί στις Πηγές Λούρου. Από εκεί θα περπατήσεις μόλις πέντε λεπτά και θα βρεθείς σε αυτό το μοναδικό τοπίο της συγκλονιστικής ομορφιάς. Έχοντας ως βάση και ορμητήριό σου την πόλη των Ιωαννίνων, μπορείς να προσεγγίσεις πολύ εύκολα τη λίμνη των Πηγών Λούρου.

Η λίμνη βρίσκεται στα 300 μέτρα υψόμετρο και η μεγαλύτερη διάμετρός της είναι στα 93 μέτρα. Η περίμετρος της λίμνης είναι περίπου στα 300 μέτρα και μέγιστο βάθος 10,2 μέτρα. Η λίμνη Βηρού δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από το κανάλι n.p. production του Youtube.

Απόδραση στα Ιωάννινα

Η πόλη όλων των εποχών είναι ένας πραγματικά ιδανικός προορισμός αν θες να δεις ένα μέρος που ίσως επέλεγες να μείνεις και μόνιμα. Είναι μια πόλη που τα έχει όλα, σύγχρονη και με φύση. Όλες τις εποχές του χρόνου θα σου προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και θα νομίζεις ότι περπατάς στο στενό κάποιου πίνακα ζωγραφικής.

Εκτός από την ίδια την πόλη των Ιωαννίνων με το γραφικό κάστρο, τη λίμνη και το ιστορικό κέντρο, μπορείς να επισκεφθείς και πολλά μέρη τριγύρω

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας είναι και το φημισμένο Μέτσοβο. Εκεί μπορείς να κάνεις το πιο μυρωδάτο γαστρονομικό ταξίδι της ζωής σου. Όταν περπατήσεις για λίγο στους δρόμους του, θα καταλάβεις γιατί το λέμε…

Μην χάσεις αν βρεθείς στην πόλη

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη. Δεν το αποκαλούν τυχαία το Μαντάμ Τισώ της Ελλάδας.
Μια βόλτα στο νησάκι των Ιωαννίνων για να δεις το σπίτι του Αλή Πασά και να περπατήσεις σε έναν λιμναίο και διαφορετικό οικισμό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Λουρος

    Ωρωπός τών αρχαίων. Έχει μήκος 80 χλμ, πηγάζει από τό βουνό Ολύτσικα ρέει μέ κατεύθυνση από Β πρός Ν διασχίζει αρχικα τό έδαφος τού νομού Ιωαννίνων ύστερα τήν πεδιάδα τής Φιλιππιάδας τού νομού Άρτας και εκβάλλει στόν Αμβρακικό Κολπο σχηματίζοντας δέλτα, μέ τίς προσχώσεις του έχει συμβάλει στόν περιορισμό τής έκτασης τής θάλασσας, είναι πλωτός σέ πλοιάρια ώς τό χωριό Λούρος.Στά πλαίσια τού προγράμματος γιά τήν αξιοποίηση τών φυσικών πηγών ενέργειας τής χώρας κατασκέυασε στό Λούρο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο πού βρίσκεται στή θέση Λιακακη τής κοινότητας Παντάνασσας τού νομού Άρτας. Η τεχνιτή λίμνη έχει κατασκευαστεί δυτικά από τό χωριό Αγ Γεώργιος τού νομού Πρέβεζας. Το νερό τής λίμνης διοχετεύεται στό εργοστάσιο μέ σήραγγα 3 χλμ. Το εργοστάσιο διαθέτει τρείς κινητήρες, οι δύο από αυτούς άρχισαν νά λειτουργούν τό 1945 και έχουν ισχύ 2500 KW, ο τρίτος άρχισε νά λειτουργεί τό 1964 και έχει ισχύ 5000 KW. Τό παραγόμενο ρεύμα διατίθεται διαμέσου τού Εθν δικτύου .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει