Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδέσει το Ιόνιο με τις απίστευτου κάλλους παραλίες με ονειρικά, κρυστάλλινα νερά. Στα δημοφιλή νησιά του Ιονίου, ωστόσο, κανείς μπορεί να συναντήσει και όμορφα, παραθαλάσσια χωριουδάκια, που συνδυάζουν γραφικότητα και φινέτσα με ήρεμες ακρογιαλιές και την χαρακτηριστική υδάτινη αγκαλιά του πελάγους.

Παρακάτω θα βρείτε τρία από αυτά, τα οποία, γιατί όχι, αποτελούν δέλεαρ για μια μίνι εξόρμηση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Κιόνι, Ιθάκη

Ένας οικισμός έκπληξη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Αυτό είναι το Κιόνι, το οποίο σαν άλλη σειρήνα, μαγνητίζει κάθε χρόνο αμέτρητους τουρίστες στο νησί του Οδυσσέα για να ανακαλύψουν εκ των έσω την απαράμιλλου κάλους ομορφιά που το χαρακτηρίζει.

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά, στη βορειοανατολική πλευρά της Ιθάκης, το Κιόνι κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, με κουκλίστικα, χρωματιστά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, «πνιγμένα» στα λουλούδια ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Στενά πλακόστρωτα δρομάκια ξεκινούν από ψηλά στο σημείο της Ράχης, δίνουν την σκυτάλη σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε περιποιημένα και καλαίσθητα οικήματα με προσεγμένες λουλουδιασμένες αυλές, για να καταλήξουν στην ακτή.

Εδώ, η κεντρική περαντζάδα είναι γεμάτη με γραφικές ταβερνούλες και παραδοσιακά ουζερί, καθώς και κάποιες επιλογές σε καταστήματα με είδη δώρων.

Αξίζει κανείς να περπατήσει στη δεξιά πλευρά του απάνεμου λιμανιού του οικισμού για να παρατηρήσει από κοντά τμήμα του πέτρινου σπιτιού όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο ήρωας της Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Συνεχίζοντας, ο δρόμος οδηγεί σε απομονωμένους κολπίσκους για μπάνιο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ λίγο πιο μετά διακρίνονται και οι τρεις καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν του χωριού.

Λογγός, Παξοί

Το μικρότερο παραθαλάσσιο χωριουδάκι των Παξών, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, δεν υπολείπεται σε ομορφιά και γραφικότητα από τον Γάιο και τη Λάκκα. Το ρομαντικό σκηνικό με τον έντονο βενετσιάνικο αέρα συναντάται σε έναν μικρό κόλπο «πνιγμένο» στο πράσινο των πεύκων και των ελιών που αγγίζουν σχεδόν στη θάλασσα.

Η μικρή και γραφική μαρίνα του αποτελεί σήμα κατατεθέν του οικισμού, ενώ τα γαλήνια νερά του Ιονίου με την γαλαζοπράσινη απόχρωση καλούν σε αξέχαστα, καλοκαιρινά μακροβούτια. Για το νησί, ο Λογγός αποτελεί γαστρονομικό προορισμό, καθώς δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες των Παξών που το επιλέγουν για να δοκιμάσουν τις φημισμένες τοπικές σπεσιαλιτέ σε κάποια από τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Από εδώ αναχωρούν σε καθημερινή βάση καραβάκια με προορισμό τους τους γειτονικούς Αντίπαξους, ενώ πραγματοποιείται και ο γύρος του νησιού, καθώς και ξεναγήσεις στα πολυφωτογραφημένα και διάσημα ενάλια σπήλαια των Παξών. Τέλος, ο Λογγός αποτελεί και ορμητήριο για περιπατητικές εξορμήσεις προς το εσωτερικό του νησιού.

Άσσος, Κεφαλονιά

Στη διαδρομή από το Αργοστόλι προς το Φισκάρδο, η Άσσος ξεχωρίζει από μακριά, σαν μια καταπράσινη «κλεψύδρα» ριγμένη μες στη θάλασσα.

Η εξαιρετική θέα πάνω από τη γραφική και κατάφυτη χερσόνησό της είναι βέβαιο ότι θα σας δελεάσει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη και να οδηγήσετε τα 4 χλμ. φιδογυριστού δρόμου που θα σας βγάλουν στο περιτριγυρισμένο από πεύκα και πολύχρωμα σπίτια λιμανάκι της.

Η αλλοτινή πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος της Κεφαλονιάς απέχει 30 χλμ. από το Αργοστόλι και βρίσκεται πολύ κοντά στη φημισμένη παραλία του Μύρτου.

Η βόλτα στην Άσσο ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Παρισίων, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της βοήθειας που δόθηκε από τη Γαλλία για την ανοικοδόμηση του χωριού μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953.

Απολαύστε τον περίπατο στα στενά δρομάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά, βουτήξτε στα ήρεμα νερά της βοτσαλωτής παραλίας του κόλπου και χαλαρώστε στα γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπια πιάτα και θαλασσινές γεύσεις.

Από πάνω, στον ψηλό λόφο που ενώνεται με τον κορμό του νησιού με μια στενή λωρίδα γης, στέκουν τα ερείπια του ενετικού φρουρίου του 15ου αιώνα. Άλλοτε σημαντικό οχυρό με τείχη μήκους 2 χλμ. και μετέπειτα αγροτικές φυλακές, το φρούριο της Άσσου προσφέρεται σήμερα για γαλήνιες βόλτες στα χαλάσματα και τα πέτρινα μονοπάτια του ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές, προσφέροντας πανοραμική θέα στον καταπράσινο κόλπο.