Αναζητώντας τις ρίζες της γαλλικής κουλτούρας, δεν θα μπορούσατε παρά να ανακαλύψετε την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της με το περίφημο γαλλικό κρασί και μια από τις πιο διάσημες ποικιλίες, της περιοχής Beaujolais.

Κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου το Beaujolais Nouveau, το κόκκινο κρασί που φτιάχνεται από τα σταφύλια Gamay, που παράγονται στην περιοχή Beaujolais διατίθεται προς πώληση μόλις λίγες εβδομάδες αφού υποστεί ζύμωση.

Αποτελεί το πιο δημοφιλές κρασί primeur και σήμερα, Πέμπτη χιλιάδες λάτρεις του καλού κρασιού σε όλο τον κόσμο θα δώσουν μάχη για να αποκτήσουν ένα μπουκάλι.

Η οινοπαραγωγός περιοχή Beaujolais, εκτός από το ομώνυμο κρασί φιλοξενεί και μια πληθώρα από συναρπαστικά αξιοθέατα. Αναδεικνύοντας τις ομορφιές του τόπου και τις οινικές διαδρομές το βιβλίο Beaujolais Wine Route ανοίγει το δρόμο για μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση.

Περιποιημένα αμπέλια, υπέροχα κτήματα, ατμοσφαιρικά κελάρια κρασιού, ελκυστικά πέτρινα χωριά και γραφικοί δρόμοι συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Ας το απολαύσουμε!

Η διαδρομή

Ξεκινήστε από μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Beaujolais, τη Villefranche-sur-Saône. Ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τους οινόφιλους είναι το τουριστικό γραφείο της πόλης (www.villefranche-beaujolais.fr, 96 rue de la Sous-Préfecture), που στεγάζει το Espace des Vins du Beaujolais, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε το διάσημο κρασί. Φεύγοντας από τη Villefranche-sur-Saone, σας περιμένει ένας αγροτικός παράδεισος και η απόλυτη αίσθηση της απόδρασης.

Λίγα χιλιόμετρα προς τα βορειοδυτικά, το Vaux-en- Beaujolais αναδύεται σαν ένα χωριουδάκι από παραμύθι. Αυτός ο γραφικός πέτρινος οικισμός είναι σκαρφαλωμένος σε ένα βραχώδη λόφο, που αγκαλιάζεται από μια θάλασσα από αμπέλια.

Αφού απολαύσετε το φρουτώδες άρωμα των χωριών στο La Cave de Clochemerle (www.cavedeclochemerle.com), που στεγάζεται σε ατμοσφαιρικά κελάρια, πάρτε το γραφικό δρόμο που οδηγεί στο όρος Brouilly, που προσφέρει μια πανοραμική θέα της περιοχής.

Αξίζει να περάσετε λίγο χρόνο στη Beaujeu, την ιστορική πρωτεύουσα κρασιού της Beaujolais . Είναι το ιδανικό σημείο για να πιείτε από τις εξαιρετικές ποικιλίες Beaujolais – Villages και Brouilly. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι το Caveau des Beaujolais-Villages στην Place de l’ Hotel de Ville, ένα κελάρι όπου θα απολαύσετε κρασί πολλών οινοποιών.

Αν σας αρέσει η ηρεμία, η ησυχία και η μαγευτική θέα, θα αγαπήσετε το Morgon, ένα κοντινό χωριό, με φημισμένο κρασί. Εκεί θα βρείτε αμέτρητα σημεία πώλησης κόκκινου κρασιού, με πιο καταρτισμένο το Caveau de Morgon, που στεγάζεται σε ένα κάστρο του 17ου αιώνα στην καρδιά του χωριού.

Ανερχόμενη δύναμη της περιοχής αποτελούν τα κόκκινα κρασιά Fleurie, που προσφέρουν ένα συνδυασμό φρουτώδους και αρωματικής επίγευσης. Αξίζει να επισκεφθείτε το Château du Bourg (www.chateau-of-bourg.com), που διευθύνεται από τους αδελφούς Matray, το οποίο προσφέρει δωρεάν γευσιγνωσία σε ένα δροσερό μπιστρό και οργανώνει εκδρομές σε αμπελώνες.

Ένας από τους πολύτιμους λίθους της Beaujolais είναι η πανέμορφη πόλη Moulin à Vent, που είναι γνωστή για τους διατηρητέους ανεμόμυλους, αλλά και το κρασί της. Στο Caveau du Moulin à Vent , απέναντι από τον ανεμόμυλο θα έχετε την ευκαιρία για μια μοναδική οινογνωσία.

Οι γνώστες του κρασιού αγαπούν ιδιαίτερα το χωριό Julienas, το οποίο βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα από περιποιημένους αμπελώνες. Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασί σε διάφορα κελάρια του χωριού, αλλά μια επίσκεψη στο διάσημο Château de Julienas (www.chateaudejulienas.com) είναι επιβεβλημένη. Τα κελάρια του είναι τα μεγαλύτερα στην περιοχή, ενώ οι ιδιοκτήτες του διοργανώνουν και εκδρομές.

Το St – Amour θα είναι ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού σας, ένα χωριό ονομαστό για το κόκκινο κρασί του. Στο βραβευμένο Domaine des Vignes du Paradis – Pascal Durand (www.saint-amour-en-paradis.com), που διαχειρίζεται η πέμπτη γενιά οινοπαραγωγών, μπορείτε να δοκιμάσετε (και να αγοράσετε) διάφορες τοπικές ποικιλίες κόκκινου κρασιού από τους ντόπιους παραγωγούς.

Διαμονή – Φαγητό

Στην Vaux – en – Beaujolais μπορείτε να μείνετε στο Auberge Clochemerle (www.aubergedeclochemerle.fr, rue Gabriel Chevallier). Αυτό το ήσυχο μέγαρο στεγάζει επτά κομψά δωμάτια, κάποια με θέα στον αμπελώνα. Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του ξενοδοχείου σερβίρει τοπικές συνταγές με δημιουργικές πινελιές.

Αν θέλετε να ζήσετε σε ένα κάστρο, τότε επιλέξτε το Bellevue Palace (www.chateau-bellevue.fr, Bellevue), που είναι χτισμένο ανάμεσα σε αμπελώνες. Στο χωριό Fleurie, το εστιατόριο Auberge du Cep προσφέρει παραδοσιακή μαγειρική στα καλύτερά της, από πέρκα και σαλιγκάρια, μέχρο βατροχοπόδαρα και φιλέτο βόειου κρέατος σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

Στο Julienas, επιλέξτε για τη διαμονή σας το Chez La Rose (www.chez-the-rose.fr, Le Bourg) ένα γοητευτικό πανδοχείο, που διαθέτει 13 δωμάτια σε διάφορα κτίρια διάσπαρτα γύρω από το χωριό. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι γνωστό για τα χορταστικά του πιάτα φτιαγμένα με φρέσκα τοπικά προϊόντα.

Τέλος στο St – Amour προτείνουμε το L’Auberge du Paradis, που στεγάζεται σε ένα όμορφα ανακαινισμένο αρχοντικό. Παρέχει κορυφαία εξυπηρέτηση και άνεση, καθώς και ένα πολύ καλό εστιατόριο.