Μια μεγαλειώδης γιορτή, πλούσια σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πλημμυρίσει λάμψη και ζωντάνια το ηρωικό και κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών. Το δημοφιλές φεστιβάλ της Αρμάτας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη του πορεία, πραγματοποιείται φέτος από την 1η έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο εορτασμός της Αρμάτας πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, μια από τις σημαντικότερες της επανάστασης του 1821, που επιτεύχθηκε χάρη στην πράξη γενναιότητας του Σπετσιώτη Καπετάνιου Κοσμά Μπαρμπάτση, ο οποίος την κρίσιμη στιγμή του αγώνα κατάφερε να εισέλθει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού και να πυρπολήσει την τούρκικη ναυαρχίδα.

Η ηρωική αυτή πράξη οδήγησε στην υποχώρηση του τουρκικού στόλου από τον Αργολικό κόλπο. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Κάθε χρόνο από το 1931 το νησί των Σπετσών τιμά τον ηρωισμό και αναβιώνει την ιστορική μάχη με δραματοποιήσεις της νίκης και το κάψιμο της Αρμάτας.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που κατακλύζουν τις Σπέτσες για να δουν από κοντά το μαγευτικό θέαμα. Κάτω από το φως των αστεριών, η επιβλητική φωνή του αφηγητή μεταφέρει τους παρευρισκόμενους στο ηρωικό βράδυ του Σεπτέμβρη, που σφράγισε την ιστορία των Σπετσών. Το λιμάνι γεμίζει με ελληνικά και τούρκικα καράβια και η ναυμαχία ξεκινά.

Οι καπνοί και οι εκρήξεις γίνονται ένα με τις χαρμόσυνες σειρήνες των πλοίων που δίνουν το σύνθημα για την κορύφωση της γιορτής. Ο ενθουσιασμός του κόσμου και τα χειροκροτήματα δίνουν στην ατμόσφαιρα μια μοναδική διάσταση και δεκάδες βεγγαλικά κάνουν τη νύχτα μέρα σε ένα μοναδικό θέαμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι επισκέπτες του νησιού έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και διάφορες ακόμα εκδηλώσεις.

Φέτος ο Δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης, θα ανακηρύξει Επίτιμους Δημότες τον Άδωνι Κύρου και την Μαρίνα Κουταρέλλη.

Η Δρ. Μαρίνα Κουταρέλλη, CEO της εταιρείας επικοινωνίας Communication Lab και η ψυχή των κορυφαίων διοργανώσεων Spetses mini Marathon, Spetsathlon και Classic Yacht Race, που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο νησί, έχει καταφέρει να ξαναβάλει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη τις Σπέτσες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα: 19:00 – Ίδρυμα Α.Κ.Σ.Σ. σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών. «Η θάλασσα σμιλεύει τα υλικά που εξιστορούν τους χρόνους τους αλλοτινούς».

– Εγκαίνια έκθεσης του Γιάννη Γαλέτα.

Χώρος διεξαγωγής: Κήπος της οικίας Σωτηρίου Αναργύρου, από 2/9 έως 8/9.

Ώρα: 20:00 – Λύκειον Ελληνίδων – Χοροί και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Ώρα: 21:30 – Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Δημήτρη Μπάση

Χορηγός: Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα:18:00 – Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην Παναγία Αρμάτα χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Τροιζηνίας και Ερμιονίδος κ.κ. Εφραίμ

Ώρα: 19:00 -Υποδοχή επισήμων στο Δημαρχείο Σπετσών

Ώρα: 20:15 -Μουσικό Ταξίδι με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Ώρα: 21:00 – Παραδοσιακοί Χοροί από τους μαθητές/τριες των Σχολείων των Σπετσών. Διδασκαλία – Επιμέλεια: Βαρβάρα Μπρατοπούλου

Ώρα: 21:15 – Ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης ανακηρύσσει Επίτιμους Δημότες τον Άδωνι Κύρου και την Μαρίνα Κουταρέλλη και τιμά τους Σπετσιώτες Γεώργιο Μυτιληναίο και Παναγιώτα Μπουλαμάτση, καθώς και τους καραβομαραγκούς Βασίλειο Δελημήτρο, Δημήτριο Μπούφη, Κωνσταντίνο Κοράκη και Μιχαήλ Μπέλεση για τη μακροχρόνια προσφορά τους στο νησί.

– Χαιρετισμός του Δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη

– Αναπαράσταση της Ιστορικής Ναυμαχίας των Σπετσών – Αφήγηση από το φιλόλογο Βασίλειο Μπακύρα σε κείμενα του φιλόλογου Παύλου Παρασκευαϊδη

– Αφήγηση και μετάφραση στα Αγγλικά από τον Παύλο Δεμερτζή – Μπούμπουλη

– Μουσική επιμέλεια από τον Αλέξη Δεμερτζή – Μπούμπουλη

– Πυροτεχνήματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα: 07:00 – Εορταστικοί κανονιοβολισμοί.

Ώρα: 07:30 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Αρμάτας

Ώρα: 10:00 – Αναχώρηση επισήμων από την πλατεία Ποσειδωνίου.

Ώρα: 10:30 – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Αρμάτας

– Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο Κοσμά Μπαρμπάτση

– Πανηγυρικός από το φιλόλογο Παύλο Παρασκευαϊδη Ώρα: 12:00

– Ρίψη Στεφάνων στον περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο.

Ώρα: 20:00 – Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Σύλλογο «Ο Μακιστος».

Ώρα: 20:45 – Γεωργιανοί παραδοσιακοί χοροί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Ώρα: 21:30 – «Τραγούδια που αγαπήσαμε» Γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών.

Τραγούδι: Σταυρούλα Βλάχου – Πιάνο: Ειρήνη Ασημακοπούλου – Χελιώτη

Όσες εκδηλώσεις δεν αναφέρουν τοποθεσία διεξαγωγής, θα λάβουν χώρα στην πλατεία Ποσειδωνίου.