Το Αγιοφάραγγο είναι μία από τις σχετικά άγνωστες παραλίες της Κρήτης, η οποία, ωστόσο, κρύβει μια πραγματική έκπληξη σε όσους πάρουν την απόφαση να την επισκεφτούν. Ένα πραγματικό επίγειο παράδεισο γαλήνης και ηρεμίας με γαλαζοπράσινα νερά και φόντο ένα επιβλητικό, πέτρινο φυσικό σκηνικό, που κερδίζει, σίγουρα, τις εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα σχετικά άγριο τοπίο, με την επιβλητικότητα της πέτρας να κυριαρχεί παντού και τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ να μένουν για πάντα χαραγμένες στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.

Η παραλία Αγιοφάραγγο συναντάται στο νομό Ηρακλείου, σε απόσταση 80 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Αυτό που σίγουρα της αναγνωρίζει κανείς μόλις την αντικρίσει η επιβλητικότητα του τοπίου με τα κάθετα, ορμητικά βράχια να φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και τα παραδεισένια, τιρκουάζ νερά, που μοιάζουν εντελώς ψεύτικα.       

Αγιοφάραγγο: Η απομονωμένη παραλία στην Κρήτη- παράδεισος ηρεμίας

Αν και η πρόσβαση στην ακτή είναι σχετικά κουραστική, καθώς για να φτάσει κανείς εδώ πρέπει να διασχίσει το ομώνυμο φαράγγι σε μια διαδρομή 20- 30 λεπτών, το θέαμα που αντικρίζει αλλά και η εμπειρία που θα βιώσει στην παραλία, σίγουρα ανταμείβουν και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η από θαλάσσης προσέγγιση της ακτής, με  κάποιο καραβάκι από αυτά που αναχωρούν από Μάταλα, Καλούς Λιμένες, Αγία Γαλήνη.

Ωστόσο, η διαδρομή μέσα στο «Φαράγγι των Αγίων» είναι πραγματικά εκπληκτική, καθώς όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο προσέγγισης της ακρογιαλιάς θα έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν μεγάλες σπηλιές, όπου κάποτε ζούσαν ασκητές, τον ναό του Αγίου Αντωνίου με ένα μικρό πηγάδι, καθώς και το Γουμενόσπηλιο, σημείο συγκέντρωσης για τους ερημίτες.

Η παραλία εντυπωσιάζει τους πάντες με τα κατακόρυφα και επιβλητικά βράχια που μοιάζουν να αγκαλιάζουν την υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας, ενώ το ενδιαφέρον προσελκύει και η φυσική καμάρα στο δυτικό τμήμα της ακτής μέσα στη θάλασσα. Στο ανατολικό τμήμα της ακτής οι πιο τολμηροί σκαρφαλώνουν στα βράχια για να βρεθούν στη λίμνη Βουρβουλίτη που επικοινωνεί υποθαλάσσια με την παραλία.

Η παραλία Αφιοφάραγγο στην Κρήτη