Η περίφημη παραλία στα Μάταλα στην Κρήτη κατά την δεκαετία του ‘60 και ‘70 αποτελούσε συνώνυμο με το διάσημο κίνημα των χίπις. Η ακτή βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, ακριβώς στο σημείο που τα Αστερούσια Όρη συναντούν τον κάμπο της Μεσσαράς.

Μπροστά από το μικρό ομώνυμο ψαροχώρι που ζει στη «σκιά» της, η υπέροχη παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά απλώνεται σε μήκος περίπου 300 μέτρων. Αν ένα στοιχείο την χαρακτηρίζει αυτό δεν είναι άλλο από τις διάσημες λαξευμένες σπηλιές στον μαλακό, λευκό πωρόλιθο. Μια εικόνα που σίγουρα ταξιδεύει τη φήμη των Ματάλων στα πέρατα του κόσμου.

Μάταλα: Τι «λένε» οι αρχαιολογικές ανασκαφές

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, οι διάσημες σπηλιές στα Μάταλα κατοικήθηκαν ήδη από την προϊστορική περίοδο, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή και Χριστιανική περίοδο η χρήση τους μετατράπηκε σε αυτή των τάφων.

Μέσα από ένα βράχο, μάλιστα, ξεπροβάλλει και η παλιά εκκλησία της Παναγίας, η οποία λειτούργησε ως κατακόμβη κατά την περίοδο των Χριστιανικών Διωγμών. Μάλιστα, αποδείξεις της πλούσιας ιστορίας της περιοχής βρίσκοται τόσο στο ανατολικό τμήμα του χωριού, όσο και μέσα στη θάλασσα, όπου διακρίνονται ίχνη αρχαίου οικισμού.

Αρκετούς αιώνες αργότερα, και χωρίς κανείς να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, η φήμη των Ματάλων πέρασε τα ελληνικά σύνορα και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, με το κίνημα των χίπις να έχει καθιερώσει τις σπηλιές στην περιοχή σε σημείο αναφοράς τους. Τα ατίθασα «παιδιά των λουλουδιών» δίνανε ραντεβού εδώ, προκειμένου να βρουν τον εαυτό τους και να εκφραστούν ελεύθερα. Μάλιστα, ανάμεσα στις διάσημες προσωπικότητες της εποχής που βρέθηκαν στα Μάταλα οι καλλιτέχνες Bob Dylan, Joni Mitchell, Janis Joplin κ.α.