Το Καλαδί, στα Κύθηρα, είναι από εκείνες τις παραλίες που σου μένουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο διάσημες ακτές στο Τσιρίγο, όπως είναι διαφορετικά γνωστά τα Κύθηρα, με το άγριο και επιβλητικό βραχώδες τοπίο σε συνδυασμό με τα διαυγή νερά να κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον αλλά και την θετική ψήφο του νησιού. Και αν και τα σκαλοπάτια για να την προσεγγίσει κανείς ξεπερνούν τα 100, τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και το όλο σαγηνευτικό σκηνικό που την χαρακτηρίζει ανταμείβουν και με το παραπάνω τους επισκέπτες της -μικρούς και μεγάλους.

Το Καλαδί, λοιπόν, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ εύκολα και ως ένας επίγειος παράδεισος στο νησί της Ουράνιας Αφροδίτης, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των Κυθήρων,  σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Χώρα του νησιού, και το στοιχείο που ξεχωρίζει κανείς αμέσως στην ακτή είναι ο χαρακτηριστικός τεράστιος βράχος που μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα, ο οποίος αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της.

Καλαδί: Το επιβλητικό πέτρινο σκηνικό με τα διαυγή νερά

Περίπου 125 σκαλιά χωρίζουν τον επισκέπτη του νησιού από τον υδάτινο παράδεισο των Κυθήρων, με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Αν και ο αριθμός τους μοιάζει αποτρεπτικός, δεν αποτελούν αρνητικό παράγοντα για να μην βρεθεί κάποιος στην υδάτινη αγκαλιά της ακρογιαλιάς. Η εικόνα, μάλιστα, που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί στο Καλαδί αποζημιώνει και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία.

Στην ουσία πρόκειται για τρεις διαδοχικές ακρογιαλιές, με τη μεσαία -εκεί όπου εντοπίζεται και ο τεράστιος βράχος- να είναι και η μεγαλύτερη, και τις άλλες δύο εκατέρωθεν να αποτελούν επιλογές για πιο απομονωμένες βουτιές. Με βότσαλο και ονειρικά νερά, ψεύτικα σαν πισίνας θαρρείς, προσφέρονται για ειδυλλιακές βουτιές μακριά από την πολυκοσμία. Η πιο πριβέ είναι αυτή στο δεξί σας χέρι, έτσι όπως βλέπετε την θάλασσα, την οποία προσεγγίζετε μέσα από μια μικρή σπηλιά.

Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η ακτή δεν έχει καμία οργάνωση και το γεγονός ότι λόγω του επιβλητικού βράχου ακριβώς στην «πλάτη» της, η φυσική σκιά σχηματίζεται από σχετικά νωρίς.