Όταν σκεφτόμαστε αποδράσεις από το κλεινόν άστυ, σίγουρα στο μυαλό έρχονται οι χειμερινοί προορισμοί που προσφέρουν την απαραίτητη γαλήνη και ηρεμία μέσα στη φύση, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Από τα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει και τα μυστικά διαμαντάκια του Πάρνωνα, οικισμοί- έκπληξη για τους λάτρεις της γραφικότητας και της φύσης.

Κοσμάς

Κοσμάς, Πάρνωνας

Γνωστό και ως το «μπαλκόνι του Πάρνωνα», το χωριό Κοσμάς προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο μεγαλείο της φύσης που το περιβάλλει. Πρόκειται για ένα από τα μυστικά διαμαντάκι της Αρκαδίας, αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα, το οποίο σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις σας. Ο Κοσμάς, λοιπόν, συναντάται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μία από τις πιο όμορφες φυσικές τοποθεσίες του Πάρνωνα, σε απόσταση 30 χλμ. από το Λεωνίδιο. Μέσα σε υπέροχα δάση από έλατα, καστανιές, πλατάνια και καρυδιές προβάλλει ο χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, με τα πετρόχτιστα σπίτια, κατασκευασμένα από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι φημίζονται και για την τεχνική τους.

Πραστός

Πραστός, Πάρνωνας

Αμφιθεατρικά χτισμένος σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μέτρων και σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό Άγιος Ανδρέας, ο Πραστός αποτελεί ένα από τα κρυμμένα μυστικά της Αρκαδίας. Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, όμορφα αρχοντικά και υπέροχες εκκλησίες αποτελούν μάρτυρες των μεγαλείων που έζησε κάποτε το χωριό κατά το παρελθόν. Τα κτίρια του χωριού αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής, τσακώνικης αρχιτεκτονικής και χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι ντόπιοι έμποροι κέρδιζαν πολλά χρήματα στις Σπέτσες, την Ύδρα και την Κωνσταντινούπλη και έχτιζαν τα επιβλητικά αρχοντικά που σήμερα κεντρίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών του χωριού.

Καρυές

Καρυές, Πάρνωνας

Γνωστές και ως Αράχωβα, οι Καρυές είναι ένα χωριό στους πρόποδες του Πάρνωνα, στο νομό Λακωνίας, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου στην Ακρόπολη και με το ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδας. Το χωριό συναντάται στο δρόμο μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης, σε υψόμετρο 950 μέτρων σε μια περιοχή γεμάτη με καστανιές και καρυδιές. Στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού το μνημείο που είναι αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών, το οποίο αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη και δημιουργήθηκε το 1983. Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει, επίσης, στο χωριό το Δάσος των Καρυών, γεμάτο με οξιές, καρυδιές και καστανιές, ενώ και η ευρύτερη περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία -από εδώ περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4- και ποδηλασία στη φύση.

Πολύδροσο

Πολύδροσο ή Τζίντζινα, το χωριό που συναντάται στην καρδιά του Πάρνωνα απλωμένο σε τρεις πλαγιές μέσα στα έλατα, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια απόδραση από το κλεινόν άστυ, μακριά, ωστόσο, από την πολυκοσμία των δημοφιλέστερων ορεινών προορισμών. Ο οικισμός είναι διατηρητέος και αποτελείται από πέτρινα σπίτια, ενώ διαθέτει σηματοδοτημένα μονοπάτια για φυσιολατρικές εξερευνήσεις.

Καστάνιτσα

Καστάνιτσα, Πάρνωνας

Από τα πιο διάσημα χωριά του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα αποτελεί την έκπληξη της περιοχής. Το χωριό που βρίσκεται φωλιασμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων χαρακτηρίζεται για τα πάλλευκα σπίτια του, τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε κάποιο ορεινό χωριό αιγιοπελαγίτικου νησιού. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα στοιχεία- συνώνυμα με το χωριό, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα Τσακωνοχώρια της Αρκαδίας. Στα αδιαμφισβήτητα ατού του και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που το πλαισιώνει γεμάτο με έλατα, πλατάνια και καστανιές. Στις τελευταίες, μάλιστα, το χωριό οφείλει και την ονομασία του.