Μια διαφορετική όψη της ορεινής Αρκαδίας συναντά κανείς στην Καστάνιτσα, στις πλαγιές του Πάρνωνα, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ να παραπέμπουν περισσότερο σε νησιά του Αιγαίου.

Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε. Εκτός από τα πιο διάσημα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία -Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα- που οι περισσότεροι γνωρίζουν και επιλέγουν για τις βουνίσιες αποδράσεις τους, υπάρχει ένα χωριό που ναι μεν βρίσκεται φωλιασμένο στον ορεινό όγκο του νομού, ωστόσο παραπέμπει περισσότερο σε νησί του Αιγαίου. Ο λόγος για την Καστάνιτσα, την πάλλευκη πυργοπολιτεία της Αρκαδίας πνιγμένη από τα φουντωτά έλατα της περιοχής.

Καστάνιτσα – Αιγιοπελαγίτικες εικόνες σε έναν βουνίσιο προορισμό

Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων, το χωριό ξεχωρίζει για τα πάλλευκα σπίτια του, που φέρνουν στο νου περισσότερο εικόνες αιγιοπελαγίτικου νησιού, παρά ορεινού χωριού.

Φυσικά, εκτός από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα Τσακωνοχώρια της Αρκαδίας, η Καστάνιτσα κλέβει τις εντυπώσεις και με την υπέροχη φύση ολόγυρά της, γεμάτη με έλατα, πλατάνια και καστανιές -στις τελευταίες, μάλιστα, οφείλει και την ονομασία της.

Καστάνιτσα – Τα δύο προϊόντα βασικά σημεία αναφοράς της

Η Καστάνιτσα (ή Γαστένιτσα, στην τσακώνικη διάλεκτο) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτά της με τις στέγες από σχιστόλιθο. Όσο για το λευκό χρώμα των σπιτιών και των υπόλοιπων κτιρίων του χωριού, δεν είναι τυχαία η επιλογή του. Ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής είναι ο ασβέστης και η παράδοση να ασβεστώνουν τα σπίτια, διατηρείται πιστά μέχρι και σήμερα.

Το άλλο βασικό προϊόν του χωριού είναι το κάστανο, για το οποίο φημίζεται. Το καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο, εδώ και μερικές δεκαετίες, η γιορτή του κάστανου.

Καστάνιτσα – Η ιστορία του καλύτερα διατηρημένου Τσακωνοχωρίου της Αρκαδίας

Το χωριό φημίζεται, επίσης, για τη μακραίωνη ιστορία του, με την ίδρυσή του να πραγματοποιείται από τους Τσάκωνες κατά τον 6ο αιώνα, ενώ πρόκειται και για το πρώτο από τα Τσακωνοχώρια της Αρκαδίας για το οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά.

Η τοποθεσία της Καστάνιτσας θεωρείτο στρατηγικής σημασίας για την εποχή της δημιουργίας της, καθώς επρόκειτο για σπουδαίας σημασίας πέρασμα. Μάλιστα, για τη φύλαξή του είχε οικοδομηθεί και κάστρο στην κορυφή του λόφου, ερείπια του οποίου διατηρούνται μέχρι σήμερα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.