Ένας από τους προορισμούς που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τους weekenders της Αθήνας, αλλά και των περιοχών κοντά στη Λαμία, είναι αδιαμφισβήτητα η Παύλιανη, με το υπέροχο και πρωτότυπο πάρκο αναψυχής, που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλο μέρος της Ελλάδας μέσα στη φύση.

Το γραφικό χωριό της Παύλιανης, χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων περίπου, στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης, θεωρείται ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Φθιώτιδας, καθώς και ένα μέρος που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Σε απόσταση δυόμιση ωρών από την Αθήνα, φωλιασμένη σε ένα περιβάλλον γεμάτο με έλατα και δίπλα στις πηγές του Ασωπού ποταμού, η Παύλιανη σίγουρα αποτελεί την πιο ευχάριστη έκπληξη της Φθιώτιδας.

Το χωριό έχει καταφέρει να κερδίσει το ταξιδιωτικό κοινό τόσο με τη γραφικότητα -σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική χτισμένα με πέτρα και ξύλο- και τη νωχελικότητα που το χαρακτηρίζει, όσο και με την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει στους επισκέπτες του, μέσα σε ένα φανταστικό φυσικό σκηνικό, που γοητεύει τους πάντες.

Αν, λοιπόν, με κάτι έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της η Παύλιανη, αυτό, αδιαμφισβήτητα, είναι το πρωτότυπο πάρκο αναψυχής που έχει δημιουργηθεί μέσα στην υπέροχη φύση της Οίτης και το οποίο συναρπάζει από την πρώτη κιόλας στιγμή τους επισκέπτες της περιοχής.

Παύλιανη: Το αισθητικό δάσος-πραγματική εμπειρία ζωής

Λίγο έξω από την Παύλιανη, λοιπόν, συναντάται το πρωτότυπο πάρκο αναψυχής της περιοχής, ένα πρότυπο έργο, που αποτελεί έμπνευση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής. Με σεβασμό και αγάπη προς τη φύση που τους περιβάλλει, στις πηγές του Ασωπού, οι άνθρωποι της Παύλιανης δημιούργησαν έναν επίγειο παράδεισο, χωρίς καμία δόση υπερβολής, ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά.

Για να μπει κανείς στο πάρκο εισέρχεται από την χαρακτηριστική γέφυρα- πιάνο, πάνω από τα νερά του Ασωπού ποταμού, η οποία κατά την διάρκεια που κάποιος περπατάει πάνω της παίζει μουσική! Αιώρες που κρέμονται από τα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και αστείες επιγραφές, καθώς και άλλες ευφάνταστες και διασκεδαστικές κατασκευές καλούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ασυνήθιστη, φυσική ομορφιά της περιοχής μέσα από μια εμπειρία που τους κάνει και πάλι παιδιά.