Η φύση λένε ότι είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών. Και δεν έχουν άδικο αν αναλογιστεί κανείς τα αμέτρητα τοπία απαράμιλλης ομορφιάς που μπορεί να αντικρίσει κανείς στη χώρα μας. Ένα από αυτό και το φαράγγι του Ασωπού με το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών.

Το φαράγγι οδηγεί στα νερά της Ανατολικής Οίτης και το Σπερχειό ποταμό, ενώ μέσω του τελευταίου φτάνει μέχρι το Μαλιακό κόλπο, δημιουργώντας έναν τεράστιας σημασίας οικότοπο. Από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές του φαραγγιού, εκείνη που ξεκινάει κάτω από την τεράστια σε ύψος γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος του φαραγγιού.

Το επιβλητικό τοπίο κατά μήκος της διαδρομής με τις πανύψηλες και κάθετες βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου, γεμάτο με ιτιές, πλατάνια, πουρνάρια, δρυς αλλά και ρίγανη, μέντες και πολλά άλλα λουλούδια σε συνδυασμό με τα νερά του Ασωπού που συντροφεύουν τον περιπατητή, μαγεύει τον επισκέπτη, ενώ οι διάφορες στοές και γέφυρες διάσπαρτες μέσα στο άγριο τοπίο της περιοχής να κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε και η σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας- Λιανοκλαδίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά υλικών και εργατών που πραγματοποιούνταν με τα ζώα, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων.

Το φαράγγι είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, καθώς στην έξοδό του, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια, μία από τις πέντε πόλεις του βασιλείου του Αχιλλέα.