Μία από τις πιο αρχοντικές πόλεις της Πελοποννήσου συναντάται στο άκρο του δυτικού τμήματος του νομού Μεσσηνίας και με την απαράμιλλη ομορφιά της, γοητεύει τον κάθε επισκέπτη. Η Πύλος έχει βρει τον τρόπο για να κάνει τον καθένα που θα βρεθεί εδώ να περνά όμορφες στιγμές, ενώ με την πλούσια ιστορία και τα σημαντικά αξιοθέατά της ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο.

Πύλος – Η αρχοντική πόλη στη Μεσσηνία δίπλα στο κύμα

Πρόκειται για μια γραφική πόλη πλάι στο κύμα, μια τοποθεσία που την καθιστά ιδιαιτέρως «τυχερή», καθώς η θαλασσινή αύρα της προσδίδει μια ιδιαίτερη γοητεία, στην οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Η Πύλος, σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα, συναντάται στον ομώνυμο κόλπο (είναι ιδιαιτέρως γνωστός και ως κόλπος του Ναβαρίνο), και αγκαλιάζεται από τα νερά του Ιονίου. Τα σπίτια της αμφιθεατρικά χτισμένα, μοιάζουν με μπαλκόνια με θέα, ενώ τα λευκά κτίρια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού.

Σημείο αναφοράς της πόλης αποτελεί η κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων με τους εντυπωσιακούς φοίνικες, ενώ στα όσα σίγουρα κανείς αξίζει να δει από κοντά το Αρχαιολγοικό Μουσείο της Πύλου, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο, καθώς και οι Καμάρες, μέρος του παλιού υδραγωγείου, λίγο έξω από τον οικισμό.

Το εντυπωσιακό κάστρο της Πύλου

Το κάστρο της Πύλου, που είναι γνωστό και ως Νιόκαστρο ή Κάστρο Ναβαρίνου, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Το όνομά του Νιόκαστρο, του δόθηκε προκειμένου να ξεχωρίζει από το ήδη υπάρχον κάστρο Κυρυφασίου, γνωστό και ως Παλαιόκαστρο, στη βόρεια είσοδο του λιμανιού.

Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στον περίβολο του κάστρου, που επί χρόνια λειτουργούσε ως τζαμί.

Η παραλία- σύμβολο της Μεσσηνίας

Σε κοντινή απόσταση από την Πύλο βρίσκεται και η παραλία- σύμβολο της Μεσσηνίας. Αυτή δεν είναι άλλη από την περίφημη Βοϊδοκοιλιά. Με το εντυπωσιακό σχήμα μισοφέγγαρου, την ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά αποτελεί πραγματικό επίγειο παράδεισο.