Σε απόσταση 10 χλμ. βόρεια της Πύλου, στο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας και δίπλα ακριβώς στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, συναντάται η εντυπωσιακότερη παραλία της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, και η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη του νομού.

Η Βοϊδοκοιλιά με σχήμα μισοφέγγαρου, με ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά είναι ένας φυσικός κόλπος με βασικό χαρακτηριστικό του την απόλυτη φυσική ομορφιά που συγκεντρώνει όλους τους επισκέπτες του νομού.

Εκτός από την πλούσια φυσική ομορφιά που κάνει την Βοϊδοκοιλιά να μοιάζει στα μάτια των επισκεπτών της σαν ψεύτικη, η παραλία συγκεντρώνει και πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς ο όρμος και η παραλία της έχουν ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή έχουν ανασκαφεί μνημεία που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα. Στο νότιο άκρο της ακτής, λοιπόν, εντοπίζεται το Παλαιόκαστρο –το πρώτο κάστρο της Πύλου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα– όπου βρίσκεται και η σπηλιά του Νέστορα στην οποία έχουν βρεθεί ίχνη από την 4η χιλιετία π. Χ.

Από την άλλη, στη βόρεια πλευρά της παραλίας διαφαίνεται ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που αποδίδεται στο γιο του Νέστορα, Θρασυμήδη (χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικώς).

Η πρόσβαση στη Βοϊδοκοιλιά μπορεί να γίνει με το αυτοκίνητο, αλλά από δύο διαφορετικές διαδρομές. Η πρώτη περνάει μέσα από τον μικρό οικισμό της Γιάλοβας και ένα στενό δρομάκι οδηγεί στους αμμόλοφους της παραλίας.

Η δεύτερη έχει ως σημείο αναφοράς της την παραλία Διβάρι, όπου η διαδρομή πραγματοποιείται παράλληλα με τη θάλασσα. Από ένα σημείο και μετά η πρόσβαση γίνεται μόνο πεζή είτε μέσω ανάβασης στο Παλαιόκαστρο της Πύλου, είτε περπατώντας στην όχθη της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Και οι δύο επιλογές έχουν την δική τους φυσική ομορφιά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.