Το άγριο φυσικό τοπίο, η τραχιά ομορφιά και το έντονο στοιχείο της πέτρας που φτάνει μέχρι τη θάλασσα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μάνης, που την καθιστούν έναν αρκετά ιδιαίτερο προορισμό, με ξεχωριστή αύρα και «προσωπικότητα». Με τους περισσότερους να δίνουν έμφαση κυρίως στους οικισμούς και τα χωριά της Λακωνικής Μάνης, η Δυτική Μάνη, στο νομό Μεσσηνίας, μοιάζει να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει τον δημοφιλέστερο γείτονά της.

Από τα ιστορικά μέρη που σίγουρα ξεχωρίζουν, λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι της Μάνης η Παλαιά Καρδαμύλη, με τον επιβλητικό Πύργο Μούρτζινου. Πρόκειται για ένας άκρως επιβλητικό αμυντικό μανιάτικο συγκρότημα των νεώτερων χρόνων, όπου σήμερα στεγάζεται ένα πολύ αξιόλογο μουσείο.

Το κτίσμα δημιουργήθηκε από την οικογένεια των Τρουπάκηδων- Μούρτζινων, ένα από τα ισχυρότερα γένη της Μάνης κατά τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές. Το 1967 οι κληρονόμοι τους, Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, παραχώρησαν το κτίσμα στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να μετατραπεί σε μουσείο, όπως και έγινε.

Ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος, που περιλαμβάνει τρεις οχυρωματικούς περιβόλους όπου περικλείονται ο πύργος, η βασική κατοικία- οντάς, τα βοηθητικά κτίσματα και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, έχει δημιουργηθεί σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους -από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου.

Η παρουσία της προσωπικής εκκλησίας της οικογένειας, μάλιστα, υποδηλώνει την οικονομική και κοινωνική ισχύ των Τροουπάκηδων. Ο ναός υπολογίζεται ότι είναι αρκετά παλιότερος από τα υπόλοιπα κτίσματα, ενώ διαθέτει κι ένα τετραώροφο καμπαναριό.

Στην τριώροφη κατοικία στεγάζεται σήμερα η μόνιμη έκθεση του μουσείου, η οποία αποτελείται, κυρίως, από χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες, σχέδια κ.α., που συνοδεύονται από διάφορα κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά, χωρία εποχής, ένα χρονολόγιο καθώς και έναν μικρό αριθμό πραγματικών αντικειμένων.

Ωστόσο, το ίδιο το συγκρότημα αποτελεί από μόνο το «έκθεμα» του μουσείου, καθώς αναδεικνύονται οι χώροι και οι ιδιαίτερες λειτουργίες τους ως πύργος, στέρνα, ελαιοτριβείο, σιδηρουργείο κ.α. Ο συνδυασμός αμυντικής κατασκευής, αρχοντικής κατοικίας και παραγωγικής μονάδας αποτελεί από μόνος του λόγο για να επισκεφτεί κανείς τον πύργο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πύργος του Μούρτζινου φιλοξένησε για κάποιους μήνες τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όταν στις 6 Ιανουαρίου 1821 κατέφτασε από τη Ζάκυνθο. Από εδώ στη συνέχεια, μαζί με άλλους αγωνιστές, ξεκίνησαν για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα.