Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την πόλη της Καστοριάς με την πανέμορφη και μελαγχολική λίμνη Ορεστιάδα, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί και την πρωταγωνίστρια της πόλης της Δυτικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, η Καστοριά κρύβει αρκετούς θησαυρούς αρκεί να έχει κανείς την όρεξη και τη θέληση να τους ανακαλύψει. Ένας από αυτούς, λοιπόν, η παλιά πόλη της, ένα σημείο που γοητεύει τους πάντες, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χρόνος εδώ έχει σταματήσει στο παρελθόν.

Ο λόγος για το Ντολτσό, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη, ένα από τα πιο καλά κρυμμένα σημεία της πόλης που ξυπνά μνήμες από τα παλιά, δημιουργώντας μια γλυκιά νοσταλγία στον επισκέπτη. Πρόκειται για μία από τις δύο πιο γραφικές γραφικές γειτονιές της Καστοριάς -η άλλη είναι το Απόζαρι- με πέτρινα δρομάκια, εντυπωσιακά διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες που κλέβουν τις εντυπώσεις και «ανταγωνίζονται» σε ομορφιά και νοσταλγία την λίμνη Ορεστιάδα.

Στην περιοχή αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κειμήλια των Αγωνιστών Μακεδονομάχων. Επίσης, εδώ βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο που ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές και δίνει στους επισκέπτες του μια γεύση από το πώς ζούσαν κάποτε οι ντόπιοι.