Ένας μυσταγωγικός προορισμός λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πίσω από τον οποίο κρύβονται διάφοροι μύθοι και θρύλοι που έχουν να κάνουν με μια νεράιδα και τα νεαρά παλικάρια που παγιδεύει στα άδυτα της λίμνης. Ο λόγος για τον κρυμμένο θησαυρό της Αττικής, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που δεν είναι άλλο από την υπέροχη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Δεν πρόκειται απλώς για μία λίμνη, αλλά για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας, που προκαλεί ταυτόχρονα θαυμασμό και δέος με τα μυστικά που κρύβονται στο βυθό της. Εκατομμύρια χρόνια πριν στο ίδιο σημείο βρισκόταν ένα τεράστιο, υπόγειο σπήλαιο. Στο εσωτερικό του έτρεχαν άφθονα νερά με υψηλή θερμοκρασία, τα οποία με το πέρασμα των χρόνων διάβρωσαν τα τοιχώματα και «ανάγκασαν» την οροφή του να υποχωρήσει, σχηματίζοντας τον παράδεισο που αντικρίζει κανείς σήμερα.

Ο επιβλητικός βράχος, τα ιαματικά νερά, οι δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες και η καταπράσινη βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο -μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Το υφάλμυρο νερό της λίμνης αναβλύζει από πηγές βάθους 50-100 μέτρων, η θερμοκρασία του νερού παραμένει σταθερή από 21-27°C, ενώ η στάθμη της παραμένει πάντα 50 εκατ. ψηλότερα από εκείνη της θάλασσας για να ανανεώνεται συνεχώς από τις ιαματικές πηγές.

Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ συγκαταλέγεται στις 20 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

Στο σημείο που τελειώνει η λίμνη ξεκινάει ένα υπέροχο σπήλαιο, το οποίο συνοδεύεται και από έναν θρύλο. Σύμφωνα με το μύθο, η νεράιδα που ζει στα νερά της λίμνης παγιδεύει τους νεαρούς άντρες που προσπαθούν να το ανακαλύψουν, όπως συνέβη με τους 8 δύτες που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της εξερεύνησής του. Μέχρι στιγμής το σπήλαιο έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων, ενώ η μία από τις 14 σήραγγές του, με μήκος 800 μέτρα αποτελεί την μεγαλύτερη υποβρύχια σήραγγα σε ολόκληρο τον κόσμο.