Η νότια απόληξη της Πίνδου, τα ιστορικά Άγραφα ανάμεσα στους επιβλητικούς τους ορεινούς όγκους κρύβουν χωριά- έκπληξη για το ευρύ κοινό.

Μικροί οικισμοί φωλιασμένοι στις πλαγιές του βουνού που προσφέρουν εικόνες με επιβλητικά τοπία και μια αυθεντική εμπειρία σε όσους επιλέξουν να τα ανακαλύψουν.

Άγραφα

Χτισμένα σε υψόμετρο 840 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος, στην οροσειρά των Αγράφων, συναντώνται μετά από, περίπου, δυόμισι ώρες οδήγησης από το Καρπενήσι.

Ο δύσκολος και τραχύς δρόμος που οδηγεί στο χωριό περνάει δίπλα από γκρεμούς με το βλέμμα να αιχμαλωτίζεται από τις ψηλές βουνοκορφές, τα ρυάκια και τα γεφύρια, τα κρυμμένα μοναστήρια και τα απέραντα δάση με πεύκα.

Το χωριό «αγκαλιάζεται» από αρκετά βουνά, και εκτός από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, χαρακτηρίζεται και για τις εκκλησίες με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που μετρούν εκατοντάδες χρόνια ζωής. Τα πέτρινα καλντερίμια ενδείκνυνται για μια βόλτα… στο χρόνο, ενώ η κεντρική πλατεία των Αγράφων με τα χαρακτηριστικά πλατάνια είναι το σημείο όπου όλοι καταλήγουν, ντόπιοι και επισκέπτες.

Μορφοβούνι

Ένας υπέροχος προορισμός μέσα στην πλούσια φύση του ορεινού όγκου των Αγράφων, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Πλαστήρα και υπέροχη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο.

Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων το Μορφοβούνι αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά λόγω της εγγύτητάς του με το διασημότερο αξιοθέατο του νομού. Αυτό για το οποίο φημίζεται το χωριό είναι το γεγονός ότι αποτελεί γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως ο στρατηγός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας.

Οι λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να κατευθυνθούν προς την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα και να απολαύσουν τόσο το μαγευτικό τοπίο, όσο και τις δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στις εγκαταστάσεις της λίμνης.