Πέρα από τους πολυσύχνατους και δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς που έχει να αναδείξει η Αρκαδία, όπως οι Στεμνίτσα, Βυτίνα, Δημητσάνα, οι ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου κρύβουν πραγματικά διαμαντάκια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Πιο ήρεμοι και απομακρυσμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας γραφικοί οικισμοί, κλέβουν τις εντυπώσεις των λάτρεων του βουνού και όχι μόνο.

Χρυσοβίτσι

Ένα χωριό- έκπληξη φωλιασμένο μέσα σε ένα υπέροχο αλπικό τοπίο στην καρδιά του Μαινάλου, το Χρυσοβίτσι, σε απόσταση 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, καθώς υπήρξε κέντρο δράσης των επαναστατών του 1821. Μάλιστα, στο Χρυσοβίτσι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διατηρούσε το ιδιαίτερο γραφείο του.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού το Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, το οποίο φιλοξενούσε στο άλλοτε εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας, που λειτουργούσε στο χωριό απτό το 1935- 1972.

Ροεινό

Σε υψόμετρο 1200 μέτρων, σε απόσταση 4 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο και 19 χλμ. από την Τρίπολη, το Ροεινό αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της περιοχής. Ένα μικροσκοπικό, αλλά γραφικό χωριό, με μεγάλα πετρόχτιστα σπίτια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα κλέβει τις εντυπώσεις, χωρίς να έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Με πολλά τρεχούμενα νερά, περικυκλωμένο από πολύ πράσινο και ένα υπέροχο πυκνό ελατόδασος και με ονειρική θέα στο οροπέδιο της Δαδιάς αλλά και τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, δικαίως μπορούμε να το αποκαλέσουμε και επίγειο παράδεισο.

Ζιγοβίστι

Ανακηρυγμένο ως διατηρητέος, παραδοσιακός, αρχοντικός οικισμός, το Ζυγοβίστι διακρίνεται για την τοπική αρχιτεκτονική με τα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά καθώς και τα λιθόστρωτα καλντερίμια του. Στα πιο σημαντικά σημεία του η κεντρική πλατεία κάτω από τη σκιά του γεροπλάτανου με την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και το παλιό δημοτικό σχολείο γνωστό και ως Καποδιστριακό Διδακτήριο.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού είναι και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές πηγές όπως οι Πάνω, Κάτω και Μέση Βρύση, καθώς και η Βρύση Δρακουνά.

Το χωριό υποδέχεται τους φιλοξενούμενούς του με ένα τεράστιο μαρμάρινο μνημείο- βιβλίο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των αγωνιστών του ’21. Αυτό που σίγουρα μένει αξέχαστο είναι η υπέροχη θέα στις πλαγιές του Μαινάλου από οποιοδήποτε σημείο του χωριού.