Ένα υπέροχο σκηνικό μοναδικού φυσικού κάλλους συναντά κανείς στο δεύτερο μεγαλύτερο παραπόταμο του Αλιάκμονα. Ο λόγος για τον Πραμόριτσα, έναν από τους πιο όμορφους ποταμούς της χώρας, κατά μήκος του οποίου σχηματίζονται αξέχαστες εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.

Ανάμεσά τους και οι περίφημοι καταρράκτες του, οι κρυμμένοι θησαυροί του που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, όταν τα νερά του ποταμού είναι ακόμη πλούσια.

Πρόκειται για τον τραπεζοειδή καταρράκτη του Γαγαμήτα, ο οποίος συναντάται αρκετά κοντά στη δασική οδό που διασταυρώνεται με τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Βυθό με τον Αυγερινό μετά τη νέα γέφυρα του Πραμόριτσα, και προσφέρει στον επισκέπτη ένα υπέροχο θέαμα. Παρόλο που το ύψος του είναι σχετικά μικρό, μόλις δύο μέτρα, το πλάτος του καθώς και η ποσότητα του νερού είναι τόσο μεγάλη, που συναρπάζει τους πάντες.

Το δεύτερο μυστικό διαμαντάκι του ποταμού είναι ο νεραϊδοκαταρράκτης της Χράπας, ο οποίος πέφτει ερμητικά από ύψος 8 μέτρων, στην ευρύτερη περιοχή της Καλογρίτσας, μέσα σε ένα παραδεισένιο φυσικό σκηνικό που κόβει την ανάσα.

Η πορεία του ποταμού ξεκινά από την καρδιά του Βοΐου, ενώ οι πηγές του συναντώνται ψηλά στον Αηλιά και στο Παλιοκριμήνι.