Το ξωκλήσι της Νάξου που έχει συνδέσει το όνομα του με τον Καζαντζάκη

Μια πάλλευκη πινελιά στο επιβλητικό τοπίο των γρανιτένιων βράχων στη Χώρα του νησιού


ΤΑΞΙΔΙΠΑΝΟΡΑΜΑ
10:39
29/06/2020
Το ξωκλήσι της Νάξου που έχει συνδέσει το όνομα του με τον Καζαντζάκη
1
loading

Λίγο έξω από τη Χώρα της Νάξου, σαν αετοφωλιά κρεμασμένη από τα απόκρημνα βράχια, διακρίνεται ένα μικρό και γραφικό εκκλησάκι.

Η πάλλευκη πινελιά στο γριζωπό των γρανιτένιων βράχων, εντοπίζεται βόρεια του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου του 17ου αιώνα, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, για τους ντόπιους είναι γνωστό και ως το Θεολογάκι, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με εκείνο του Νίκου Καζαντζάκη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τόσο το συγκεκριμένο εκκλησάκι, όσο και η ονειρική και απόμακρη τοποθεσία του, αποτελούσαν ένα από τα αγαπημένα μέρη του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα των νεότερων χρόνων, την εποχή που διέμενε στο νησί και φοιτούσε στη Γαλλική Σχολή της Νάξου.

Από τα βασικότερα χαρακτηριστικά στοιχεία του, εκτός από το υπέροχο γραφικό σκηνικό που μαγνητίζει τα βλέμματα, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του μικρού ναού αποτελείται από τους βράχους της σπηλιάς, ενώ μόνο για την πρόσοψη και το κωδωνοστάσιό του κτίσθηκε τοίχος. Εντύπωση προκαλούν στους τοίχους του τα ίχνη από επιγραφές και τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν από το 1200.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Θεολογος – θεολογια

    Περιλαμβάνει τέσσερις κλάδους , τόν εξηγητικό τόν ιστορικό το συστηματικό τόν πρακτικό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει