Οι Ιταλοί φημίζονται για την λατρεία που έχουν στον καφέ, ο οποίος αποτελεί για τους γείτονες, πραγματική ιεροτελεστία. Αν. λοιπόν, σκοπέυετε να ταξιδέψετε στηνΙταλία, σας, έχουμε παρακάτω κάποιες συμβουλές για τον καφέ στην Ιταλία που θα σας φανούν χρήσιμες. Και να μην σας κοιτάνε περίεργα, οι Ιταλοί.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Η λέξη «caffe» στην Ιταλία είναι συνυφασμένη με τον εσπρέσο. Γι αυτό αν ζητήσετε έναν απαλό καφέ θα σας φέρουν εσπρέσο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διευκρινίσετε τι ακριβώς θέλετε (π.χ. lungo- με έξτρα νερό, macchiato- με ελάχιστο χτυπημένο γάλα, latte- ζεστό γάλα με καφέ κ.α.)
  • Οι Ιταλοί βάζουν γάλα στον καφέ τους μόνο το πρωί. Γι αυτό μετά τις 11.00 το πρωί ή μετά από κάποιο γεύμα μην επιχειρήσετε να παραγγείλετε καπουτσίνο. Σίγουρα θα σας κοιτάξουν λίγο περίεργα
  • Ο σωστός χρόνος για να καταναλώσετε έναν εσπρέσο είναι μέσα σε 25 δευτερόλεπτα από την ώρα που θα φτιαχτεί.
  • Σε αντίθεση με εμάς, οι Ιταλοί συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στο… όρθιο. Κάθονται στην μπάρα, πίνουν τον καφέ τους και μέσα σε πέντε λεπτά έχουν αποχωρήσει. Το να κάθονται στο τραπέζι με την παρέα να πιούνε με τις ώρες τον καφέ τους, δεν παίζει. Αυτοί χάνουν. Ε;
  • Αν ζητήσετε φρέντο εσπρέσο, το πιθανότερο είναι να σας σερβίρουν έναν εσπρέσο με παγάκια ή κάποιον έτοιμο καφέ που βρίσκεται στο ψυγείο για να κρυώσει. Ο πιο κοντινός σε αυτή την εκδοχή ιταλικός καφές είναι ο caffe shakerato, που όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς και από την ονομασία του, χτυπιέται με παγάκια και ζάχαρη και σερβίρεται σε ποτήρι του μαρτίνι.