Η Σάμος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Και δεν είναι τυχαίο που οι Ολλανδοί ψηφίζουν «δαγκωτό» το νησί του Πυθαγόρα για τις διακοπές τους, καθώς εκτός των άλλων, η Σάμος προσφέρει και μια σειρά από δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε.

Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση στη λίστα του Griekenland.net με τους πέντε κορυφαίους περιπατητικούς προορισμούς της Ελλάδας. Και αν στο μυαλό σας έχετε τη Σάμο ως έναν νησιωτικό προορισμό μόνο για το καλοκαίρι, θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Μπορείτε άνετα να την επισκεφτείτε και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου και να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά της που θα σας συναρπάσει εξίσου.

Πεζοπορία στην ανοιξιάτικη Σάμο

Το νησί προσφέρει μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για κάθε είδος επισκέπτη, αφού έχει 82 καταγεγραμμένα σπήλαια, πάνω από 100 αρχαία ορυχεία, εύκολες πεζοπορικές διαδρομές γεμάτες εκπλήξεις, πλούσια ζωή και γαστριμαργικά μυστικά.

Δίπλα στο Καρλόβασι βρίσκεται η συγκλονιστικής ομορφιάς περιοχή Ποτάμι που, μέσω μιας εύκολης πεζοπορίας 2 χλμ. μέσα απ’ το πλούσιο δάσος θα φτάσετε σε επτά υπέροχους καταρράκτες που προσφέρουν τέλεια ευκαιρία για φωτογραφίες, αλλά και μια ξεχωριστή κολυμβητική εμπειρία για τους πολύ τολμηρούς και αν το επιτρέπει ο καιρός. Το δε τελευταίο κομμάτι της διαδρομής θα πρέπει να το κάνεις περνώντας με τα πόδια ή κολυμπώντας μέσα στο ποτάμι… το θέαμα είναι μαγικό και η στιγμή θα σου μείνει αξέχαστη. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται και η σπηλιά του Πυθαγόρα. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να σκαρφαλώσετε τα 320 σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο. Η θέα ωστόσο θα σας ανταμείψει!

Στο ορεινό χωριό Άμπελος υπάρχει ένα μονοπάτι περίπου 1,5 χιλιόμετρο, το οποίο διασχίζει το δάσος από τις καστανιές και καταλήγει σε έναν όμορφο καταρράκτη.

Επίσης, στο κοντινό χωριό Μανωλάτες στους πρόποδες του όρους Καρβούνη με θέα το Αιγαίο, ξεκινούν πολλά, σηματοδοτημένα πεζοπορικά μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στην κοιλάδα των Αηδονιών.

Ανακαλύψτε τα χωριά του νησιού

Οι βασικότεροι οικισμοί του νησιού είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα, το λιμάνι Βαθύ, το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο. Η περιήγηση στο νησί ξεκινά από την εξερεύνηση του λιμανιού, και συγκεκριμένα από την πλατεία Πυθαγόρα – κλασικό ραντεβού για βόλτες κάτω απ’ το χαρακτηριστικό άγαλμα του λιονταριού και τους φοίνικες. Απολαύστε τα πανέμορφα, πολύχρωμα νεοκλασικά και τα ψαροκάικα που δίνουν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον κόλπο κι έπειτα περιπλανηθείτε στην πάνω γειτονιά με τον κατάφυτο λόφο.

Σεργιανίστε στα σοκάκια με τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Άη Γιαννάκη, όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821. Μην φύγετε πριν επισκεφτείτε και ορισμένα από τα πιο σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής: τα ερείπια της αρχαίας πόλης και του Πολυκράτειου Τείχους, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζεται στον λόφο του Κάστρου.

Στα βορειοδυτικά του νησιού βρίσκεται ο πανέμορφος οικισμός Καρλόβασι, το δεύτερο και μικρότερο λιμάνι του νησιού, με την Αγία Τριάδα σκαρφαλωμένη στον καταπράσινο λόφο που το τυλίγει. Η ωραιότερη συνοικία της πόλης είναι χωρίς αμφιβολία το Παλαιό Καρλόβασι που προσφέρεται για άνευ προορισμού περιπλανήσεις ανάμεσα στα παλιά νεοκλασικά.

Η γοητεία της όμως δεν σταματά εκεί. Αναζητήστε την Πορφυριάδα Σχολή, το Ηγεμονικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο, αλλά και το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Βυρσοδεψίας. Στα νότια παράλια του νησιού θα συναντήσετε τον σπουδαιότερο ιερό ναό της Αρχαίας Σάμου, το Ηραίον, που πριν από χιλιετίες επισκέπτονταν με ευλάβεια επισκέπτες από τη Συρία, τη Βαβυλώνα και την Περσία. Σήμερα στο σημείο στέκει η μία και μόνη κολώνα που απέμεινε όρθια από τον κάποτε κολοσσιαίο ναό.

Μία επίσκεψη στο Πυθαγόρειο είναι μία μοναδική εμπειρία, ένα ταξίδι στο χρόνο, στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής μέσα στους αιώνες. Άλλωστε, μέχρι και σήμερα διατηρούνται πολλά μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε. Μεταξύ αυτών, το άγαλμα του Πυθαγόρα που ατενίζει τη θάλασσα, στη μια άκρη του λιμανιού. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης όπου διακρίνονται ίχνη του Πολυκράτειου Τείχους της ακρόπολης. Τα απομεινάρια ρωμαϊκών λουτρών στην είσοδο του οικισμού, αλλά και τον Πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη, καθώς και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης.