Προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων ανθρώπων από τα μήκη και τα πλάτη της Γης βρίσκονται στα χέρια μιας κινεζικής εταιρίας με φερόμενες σχέσεις με το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Κάπου 2,4 εκατ. άνθρωποι περιλαμβάνονται στο database της Zhenhua Data, η οποία όπως όλα δείχνουν φιλοτέχνησε το προφίλ τους από δεδομένα που δεν είναι προϊόν υποκλοπής, αλλά τα έχουν ανεβάσει οι χρήστες στα κοινωνικά μέσα.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Internet 2.0, μια εταιρία κυβερνοασφάλειας από την Καμπέρα που έχει για πελάτες την αυστραλιανή και την αμερικανική κυβέρνηση.

Και μας λέει πως κατάφερε να εντοπίσει δεδομένα 250.000 ανθρώπων, Αυστραλών, Αμερικανών και Βρετανών κυρίως, μεταξύ αυτών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, άλλων πολιτικών, των οικογενειών τους, διασημοτήτων, ακόμα και των μελών της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Η ερώτηση που εγείρεται είναι ο λόγος για τη συγκέντρωση όλων αυτών των προφίλ; Σύμφωνα με τον αμερικανό ακαδημαϊκό Christopher Balding, που εντόπισε πρώτος το θέμα, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων προέρχεται από πολλές πηγές και είναι «τεχνικά πολύπλοκη, χρησιμοποιώντας πολύ προωθημένη γλώσσα, στόχο και εργαλεία κατηγοριοποίησης».

«Φιλόδοξη» χαρακτήρισε τη λίστα ο Robert Potter, συνιδρυτής της Internet 2.0, μιλώντας στον «Guardian», προσθέτοντας πως μια τέτοια βάση δεδομένων θα ήταν «εξαιρετικά πολύτιμη» στις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα μάλιστα με την Internet 2.0, το φακέλωμα δεν είναι τυχαίο, καθώς στοχεύει σε συγκεκριμένους οργανισμούς, εταιρίες ή πολιτικές και στρατιωτικές οντότητες.

Όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το ABC, η Zhenhua Data έφτιαξε λεπτομερές προφίλ από κάθε υπάλληλο, υψηλόβαθμο ή χαμηλόβαθμο, από την Gilmour Space Technologies, μια εταιρία από το Κουίνσλαντ που σχετίζεται με τη διαστημική τεχνολογία.