Η Daqri ήταν μια εταιρία ιδιαιτέρως γνωστή στον κλάδο επειδή έφερε το augmented reality (AR) στον χώρο των επιχειρήσεων με τα καινοτόμα headsets της.

Μόνο που κι αυτή φαίνεται πως βάζει λουκέτο, όπως μας είπε πρόσφατα το TechCrunch, αναφέροντας πως το στρατηγείο της φίρμας κατέβασε ρολά και οι υπάλληλοι έχουν ήδη απολυθεί, επικαλούμενο τους ίδιους τους εργαζομένους ως πηγή.

Όσο για το σχετικό email που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτό ενημέρωνε πως η Daqri προσπαθεί να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς οδεύει για λουκέτο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα νέα είναι βέβαια χειρότερα από το απλό κλείσιμο άλλης μιας εταιρίας καινοτομίας και έρευνας σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο. Η Daqri δεν είναι παρά άλλη μια εταιρία επαυξημένης πραγματικότητας που αποσύρεται από την αγορά, μετά τη φοβερή και τρομερή Meta, τον βασικό ανταγωνιστή των HoloLens της Microsoft, που κατέβασε ρολά τον Ιανουάριο.

Την ίδια εποχή κατέρρευσε και η Osterhout Design Group με τα μοναδικά AR γυαλιά της, ενώ και η ίδια η Intel εγκατέλειψε την έρευνα και παραγωγή των δικών της έξυπνων γυαλιών το 2018.

Εκεί που πριν από λίγο καιρό όλοι τα έδιναν όλα στον τομέα του augmented reality, πλέον έχουν απομείνει ελάχιστοι παίκτες. Τέσσερις ουσιαστικά, η Microsoft, η Magic Leap, η North και η Vuzix.

Όσο για την Daqri, ιδρύθηκε το 2010 για να ρίξει στην αγορά το έξυπνο κράνος της το 2016, κάτι που απλοποιούσε κατά πολύ τη βιομηχανική εργασία, παρέχοντας στα μάτια του εργάτη τις οδηγίες χρήσης περίπλοκων μηχανημάτων. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε μάλιστα και τα έξυπνα γυαλιά της των 4.995 δολαρίων για επαγγελματίες.

Εκείνη τη χρονιά, όπως μας λέει η «Wall Street Journal», η Daqri μάζεψε 275 εκατ. δολάρια σε ζεστό επενδυτικό χρήμα.

Πώς εξανεμίστηκαν έτσι σε μόλις δύο χρόνια;