Σε σπήλαιο κοντά στην ισραηλινή πόλη Ρος Χα αγίν, ανακαλύφθηκε ανθρώπινη οδοντοστοιχία, ηλικίας 400.000 ετών, και αποτελεί το παλαιότερο τεκμήριο της εμφάνισης του σύγχρονου ανθρώπινου είδους και αποδεικνύει πως οι πρόγονοί μας έζησαν δύο φορές παλαιότερα απ’ όσο υπολογιζόταν έως σήμερα.

Έως σήμερα, τα παλαιότερα ανθρώπινα λείψανα χρονολογούνται από 200.000 ετών και είχαν ανακαλυφθεί στην Αφρική, οδηγώντας τους ερευνητές να θεωρούν πως η ήπειρος αυτή αποτελεί την κοιτίδα της εμφάνισης του Χόμο Σάπιενς.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 2000 κοντά στο Ρος Χα αγίν, ανατολικά του Τελ Αβίβ και η οδοντοστοιχία που βρέθηκε υποβλήθηκε σε μία μορφολογική ανάλυση. Τα δόντια φέρουν μεγάλες ομοιότητες με εκείνα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως προκύπτει από τις εξετάσεις με ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία. Επίσης έχουν ομοιότητες με τα στοιχεία του σύγχρονου ανθρώπου που είχαν βρεθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ και είναι ηλικίας 100.000 ετών.

Η ανακάλυψη τούτη αναμένεται να μεταβάλλει την αντίληψη, που έως σήμερα συμμεριζόταν σύμπασα η επιστημονική κοινότητα, πως ο σύγχρονος άνθρωπος ξεκίνησε από την Αφρική.