Το να χάνεις τις αποσκευές σου μετά από μία πτήση, ας συμφωνήσουμε ότι μπορεί να είναι μία άκρως εξοργιστική συνθήκη. Ένας άνδρας στην Ινδία πήρε λάθος βαλίτσα στο αεροδρόμιο και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όπως λέει στο BBC αναγκάστηκε να χακάρει τον ιστότοπο μιας εγχώριας ινδικής αεροπορικής εταιρείας για να βρει τις χαμένες αποσκευές του.

Ο Nandan Kumar, 28 ετών, κάλεσε την IndiGo – έναν αερομεταφορέα χαμηλού κόστους – για βοήθεια, αφού συνειδητοποίησε ότι είχε ανταλλάξει την τσάντα του με έναν συνεπιβάτη. Αλλά αφού η IndiGo αρνήθηκε να τον βοηθήσει να εντοπίσει το άλλο άτομο, ο Kumar δήλωσε ότι μπόρεσε να ανακτήσει πληροφορίες σχετικά με αυτόν από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.

Η IndiGo δήλωσε στο BBC ότι «σε καμία περίπτωση δεν παραβιάστηκε η ιστοσελίδα της IndiGo».

Η εταιρεία αρνείται την παραβίαση του site της

Ο Kumar λέει ότι δεν είναι επαγγελματίας χάκερ, αλλά έπρεπε να «κάνει κάτι» για να ανακτήσει τις αποσκευές του.

Σε μια σειρά από tweets, ο κ. Kumar, μηχανικός λογισμικού, δήλωσε ότι μέχρι να φτάσει στον ιμάντα αποσκευών του αεροδρομίου, ένας συνεπιβάτης είχε πάρει την τσάντα του και είχε φύγει.
Είπε στο BBC ότι συνειδητοποίησε το λάθος μόνο όταν έφτασε στο σπίτι του, επειδή και οι δύο τσάντες ήταν ακριβώς ίδιες.

Μπόρεσε να αναγνωρίσει τον αριθμό μητρώου ονόματος επιβάτη ή PNR του άλλου ατόμου μέσω μιας ετικέτας αποσκευών, αλλά όταν κάλεσε την αεροπορική εταιρεία για να ζητήσει πληροφορίες για τον επιβάτη, αρνήθηκαν να βοηθήσουν, επικαλούμενοι τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Σε δήλωση που έστειλε στο BBC, η IndiGo δήλωσε ότι «η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της ακολούθησε το πρωτόκολλο, μη μοιράζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας οποιουδήποτε άλλου επιβάτη με άλλον επιβάτη. Αυτό είναι σύμφωνο με τις πολιτικές μας για την προστασία των δεδομένων».

«Ο πράκτορας με διαβεβαίωσε ότι θα με καλέσει ξανά όταν μπορέσει να επικοινωνήσει με αυτό το άτομο», δήλωσε ο Kumar. «Αλλά η κλήση δεν ήρθε ποτέ».

Στη δήλωση που απέστειλε στο BBC, η αεροπορική εταιρεία IndiGo ανέφερε ότι «έγιναν προσπάθειες από την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αποσκευών, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί, καθώς οι κλήσεις έμειναν αναπάντητες».

Πώς κατάφερε να βρει τελικά τη βαλίτσα του

Χάκερ σε υπολογιστή

Το επόμενο πρωί, ο Kumar λέει ότι αποφάσισε να «πάρει την κατάσταση» στα χέρια του. Άρχισε να ψάχνει στην ιστοσελίδα της IndiGo χρησιμοποιώντας το PNR του συνεπιβάτη του, με την ελπίδα να βρει μια διεύθυνση ή έναν αριθμό τηλεφώνου.

Δοκίμασε διάφορες μεθόδους – χρησιμοποιώντας τη διαδικασία check-in, επεξεργαζόμενος την κράτηση και ενημερώνοντας την επαφή. Αλλά τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε.

«Μετά από όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες, επενέβη το ένστικτο του προγραμματιστή μου και πάτησα το κουμπί F12 στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου και άνοιξα την κονσόλα του προγραμματιστή στον ιστότοπο της IndiGo», δήλωσε ο Kumar. «Σκέφτηκα ‘ας ελέγξω τα αρχεία καταγραφής του δικτύου’». Και εκεί βρήκε ένα τηλέφωνο και ένα mail

Λέει, ωστόσο, ότι τα δεδομένα του συστήματος θα έπρεπε να είναι κρυπτογραφημένα, προσθέτοντας ότι επέτρεπε σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.

Αλλά όλα τελείωσαν καλά για τον κ. Kumar και την τσάντα του. Τηλεφώνησε στον συνεπιβάτη του με τον αριθμό τηλεφώνου που είχε ανακτήσει από τα αρχεία καταγραφής του συστήματος και οι δύο τους συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν τις αποσκευές τους.