Το 5G αποτελεί τη νέα εποχή για το διαδίκτυο διεθνώς, φέρνοντας ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες. Η τεχνολογία αυτή είναι γεμάτη νέες απεριόριστες δυνατότητες, τις οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν οι χρήστες στο παρελθόν.

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάθεση των συχνοτήτων 5G, σύμφωνα με τα στοιχεία της iDATE Digi World, στην οποία έχει ανατεθεί από την Κομισιόν το 5G Obdseravatory.

Βάσει της έκθεσης αυτής και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χώρα μας έχει αναρριχηθεί μια θέση κάτω από την κορυφή της λίστας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με πρώτη την Φινλανδία που αγγίζει το 100% της εναρμόνισης και απόδοσης συχνοτήτων 5G.

Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 35,7%, ενώ η Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στους ουραγούς.

Στην κατάταξη την Ελλάδα ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβακία, με ποσοστό 67% για κάθε χώρα. Υψηλά ποσοστά αναφορικά με την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων συχνοτήτων για το 5G και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60%, συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (με 66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, όπου δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

Η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σημειώνουν 100%. Στη δε ζώνη των 3.6 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.