Το πρώτο διαστημικό ταξίδι αποκλειστικά με πολίτες ανακοίνωσε η SpaceX του Έλον Μασκ γράφοντας ιστορία.

Όπως αναφέρει το cnn.com, η κάψουλα Crew Dragon θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, άλλα για πρώτη φορά αποκλειστικά πολίτες, οι οποίοι και θα εκπαιδευτούν κατάλληλα ως πλήρωμα της αποστολής Insipation4.

Η αποστολή που ανακοινώθηκε από τη SpaceX και θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2021 θα μεταφέρει τέσσερις ανθρώπους στη μονάδα Dragon Spacecraft σε πολυήμερο ταξίδι σε τροχιά γύρω από τη γη.

«Αρχηγός» της αποστολής θα είναι ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Jared Isaacman, ο οποίος χρηματοδοτεί τη διαστημική πτήση, με στόχο να συμβάλλει στη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων για έρευνα στον τομέα του παιδικού καρκίνο που πραγματοποιεί το Νοσοκομείο St. Jude στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το cntraveller.in, ο Έλον Μασκ αναζητά τρία ακόμα άτομα που να ενσαρκώνουν τις αξίες της ελπίδας, της ευημερίας και της γενναιοδωρίας για να επανδρώσουν την αποστολή.

Εκτός από τον Isaacman στο διάστημα θα ταξιδέψει μια γυναίκα επαγγελματίας υγείας που έχει επιλεγεί ως «πρέσβειρα» του νοσοκομείου St. Jude, χωρίς το όνομά της να έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα.

Για την κάλυψη της τρίτης θέσης θα γίνει κλήρωση ανάμεσα σε όσους κάνουν δωρεά προς το νοσοκομείο St. Jude εντός του Φεβρουαρίου, ενώ η τέταρτη θέση προορίζεται για τον νικητή διαγωνισμού ανάμεσα στους εταιρικούς πελάτες της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου του Isaacman, Shift4Shop.

Ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στο St. Jude, στο πλαίσιο προσπάθειας για συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων για την ερευνητική δράση του νοσοκομείου.

Δεν είναι σαφές πότε θα επιλεγούν οι νικητές, αν και ο Isaacman είπε σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα ότι όλα τα μέλη του πληρώματος θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την προπόνηση εντός 30 ημερών.

Από την πλευρά του ο Έλον Μασκ, ο οποίος είχε προηγουμένως εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε μια αποστολή SpaceX, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα συμμετάσχει στην αποστολή Inspiration4.