Κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ισραήλ έδωσε σήμερα άδεια στην υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας Σιν Μπετ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί έως τις 26 Μαΐου μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα ώστε να παρακολουθεί όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, παρατείνοντας μια πρωτοβουλία οι επικριτές της οποίας καταγγέλλουν ότι απειλεί την ιδιωτικότητα των πολιτών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιθυμούσε μεγαλύτερη παράταση, έξι εβδομάδων, καθώς η κυβέρνησή του προχωρά τη νομοθεσία που ρυθμίζει την πρακτική αυτή βάσει των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ανησυχεί για την απειλή που αποτελεί για τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία covid-19 εξαπλωνόταν, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου ενέκρινε έκτακτες ρυθμίσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή που αρχικά αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση Νετανιάχου θα παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τους κανόνες παρακολούθησης των πολιτών από τη Σιν Μπετ. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα και μετά θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

Οι υποστηρικτές της παρακολούθησης εκτιμούν ότι είναι πιο απαραίτητη από ποτέ καθώς έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην υποεπιτροπή Πληροφοριών του κοινοβουλίου σήμερα έδειξαν ότι 5.515 από τους 16.265 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν μέσω της παρακολούθησης της Σιν Μπετ.

«Αν και είναι επιθετικό και εγείρει προβλήματα σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα, δεν υπάρχει άλλο εργαλείο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Αγιελέτ Σάκεντ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή λαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία κάθε εβδομάδα.

Οι επικριτές της παρακολούθησης εκτιμούν ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη, καθώς ο αριθμός των ασθενών μειώνεται συνεχώς. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν αναρρώσει και μόλις 66 παραμένουν σε αναπνευστήρες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά δύο χθες, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 237.

Ο Έλι Αβιντάρ, μέλος της επιτροπής, συνέκρινε την παρακολούθηση με τακτικές που ακολουθούν απολυταρχικά καθεστώτα, όπως στη Βόρεια Κορέα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο από την πλευρά του αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει σχετικά με την παρακολούθηση μέσω κινητών τηλεφώνων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μια κατάλληλη εναλλακτική, που να συνάδει με τις αρχές της ιδιωτικότητας».

Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να ανοίξει και πάλι την οικονομία του Ισραήλ, αφού περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας. Χθες Δευτέρα δήλωσε ότι θα χαλαρώσουν και άλλο οι περιορισμοί, με τους πολίτες να επιτρέπεται να επισκέπτονται μέλη των οικογενειών τους και τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν ξανά αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους, ενώ όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης αναμένεται να κάνουν το ίδιο μέσα στον Μάιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.