Δεδομένου ότι τα iPhones μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δερματολογικές εξετάσεις, πιθανόν να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χρησιμεύουν επίσης και σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Ερευνητές από το Οφθαλμολογικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard βρήκαν ένα τρόπο προκειμένου οι κάμερες των iPhone να εξετάζουν τον αμφιβληστροειδή.

Το smartphone χρειάζεται μόνο μια εφαρμογή και έναν ειδικό φακό, την ώρα που τα ειδικά μηχανήματα σαρωτές κοστίζουν χιλιάδες δολλάρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Shizuo Mukai, τα iPhones ήδη χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση οφθαλμικών παθήσεων, αλλά δεν είναι απόλυτα ακριβή. Ειδικότητα, η ενσωματωμένη κάμερα δεν επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν την εστίαση την ώρα του βίντεο με αποτέλεσμα να βγαίνουν εικόνες χαμηλής ποιότητας.

Έτσι, οι επιστήμονες, αντί να χρησιμοποιούν την ενσωματωμένη κάμερα, αξιοποιούν την εφαρμογή FiLMiC Pro σε
συνδυασμό με ειδικούς φακούς που κοστίζουν 200 δολάρια ο καθένας.

Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να αποκτήσουν εικόνες σε εξαιρετική ποιότητα σε πειράματα σε λαγούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Jounal of Ophthalmology. Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο σύστημα για Android, που ονομάζεται Peek, εξετάζεται αυτή την περίοδο στην Κένυα.