Η Google προχώρησε στην αφαίρεση των εφαρμογών που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις από το ηλεκτρονικό της κατάστημα Google Play. Εφαρμογές όπως οι AdBlock Plus, AdBlocker, AdAway και AdFree ανήκουν στη λίστα με αυτές που θα διαγραφούν.

Οι εφαρμογές αυτού του είδους, είναι ουσιαστικά εργαλεία που δίνουν η δυνατότητα στους χρήστες να αποκρύψουν τις διάφορες ηλεκτρονικές διαφημίσεις από άλλες εφαρμογές ή παιχνίδια του Android. Ο λόγος που η Google προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση έχει να κάνει με την καταπάτηση των όρων χρήσης, όπως τονίζει η ίδια η εταιρία.

Βέβαια, οι εφαρμογές αυτές θα συνεχίσουν λειτουργούν και οι εταιρίες ανάπτυξής τους θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη διανομή τους. Όπως έγινε με το AdBlock Plus που ήδη είναι διαθέσιμο από την επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο συνιδρυτής του AdBlock Plus, Till Faidra, «οι χρήστες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το περιεχόμενο που θα εμφανίζεται στις συσκευές τους, όπως μπορεί κανείς να απενεργοποιήσει την Javascript ή το Flash από το πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet. Οι υποτιθέμενες διαφορές ανάμεσα σε Google και Apple για θέματα ελευθερίας φαίνεται πως δεν υποστηρίζονται όταν η υπόθεση είναι τα κέρδη».