Η πρώτη συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από χιόνι

Πού θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑGADGETS
9:06
17/04/2019
Η πρώτη συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από χιόνι
4
loading

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού. Η συσκευή, που καθιστά περιττές τις μπαταρίες, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας «Nano Energy», ονόμασαν τη συσκευή «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG). Η συσκευή, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να παράγει 0,2 mW (μιλιβάτ), ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Η σιλικόνη της συσκευής, από την άλλη, είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός. Οι ερευνητές δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα υλικών και κατέληξαν ότι η σιλικόνη είναι η καλύτερη για να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό, όταν «συναντιέται» με το χιόνι που πέφτει πάνω της, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Με δεδομένο ότι περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι το χειμώνα, μια εποχή κατά την οποία τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτά, ώστε να βελτιώσει την απόδοση τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν χιονίζει.

Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλα χειμερινά σπορ, καθώς επίσης για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φορητών συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές και άλλους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Dejan

  Είναι μία περίπου μετάφραση από αυτό : https://newatlas.com/snow-teng-generator/59311/ Ο σκοπός είναι να δουλεύουν σένσορες. Δηλαδή συσκευές χαμηλής κατανάλωσης.

 2. avatar Lefteris23

  Θέλεις όμως, αν τα νούμερα του άρθρου είναι σωστά, 5 στρέμματα για να παράγεις 1 watt....
  Δηλαδή για μια λάμπα πυρακτώσεως 100 watt, θέλεις 500 στρέμματα

  1. avatar TENG

   Αν μπαίνει οριζόντια, σωστά τέτοια κάλυψη θα χρειαστεί. Αν μπαίνει κάθετα όμως σε χιόνι 1 μέτρου βάθους, μπορείς να έχεις 500 τέτοιες επιστρώσεις/μ2 (θεώρουμε 1 χιλιοστό μεγιστο παχος για να μπορεί να μπαινει κάθετα και να μην στραβώνει και 1 χιλιοστό κενό να ακουμπάει σε χιόνι), όποτε θα έχουμε 1W/m2.
   Αν μπορούσε να κατασκευασθεί σε νανοδιαστάσεις και το κενό επίσης ( όσο το πάχος της) και είχαμε 1.000.000 κάθετες επιστρώσεις, θα είχαμε 2KW/m2.

   1. avatar Giorgis

    Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δεν χάνει τη φόρτισή του το χιόνι και συνεπώς δεν χρειάζεται ανανέωση (που δεν γίνεται σε μια τέτοια διάταξη), το πρόβλημα γίνεται \"πόσο κοστίζει το εγκατεστημένο KW\". Στα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει