Ο Kim Dotcom ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα το «Mega», τη νέα υπηρεσία online αποθήκευσης αρχείων, λέγοντας πως θα δίνει στους χρήστες τον άμεσο έλεγχο για τα αρχεία τους αλλά και άμεση ευθύνη για το περιεχόμενο τους.

Με αυτόν τον τρόπο η νέα υπηρεσία ελπίζει να αποφύγει μια νέα κατάσχεση χωρίς όμως να εναντιωθεί στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

«Το νέο Mega δεν θα απειλείται από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ» δήλωσε ο Dotcom, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι η νέα υπηρεσία δεν θα παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Οι χρήστες θα είναι άμεσα υπεύθυνοι για τα αρχεία που ανεβάζουν, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος ανεβάζει περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, οι ίδιες οι δισκογραφικές ή τα studios θα μπορούν να τα σβήνουν.

«Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούν να αφαιρούν άμεσα τυχόν παράνομο υλικό ακόμα και να αποκτούν άμεση πρόσβαση διαγραφής, μόνο εάν συμφωνήσουν να μην μας κρίνουν υπεύθυνους για τις πράξεις των χρηστών μας» εξήγησε ο Dotcom.

Προς το παρόν η ιστοσελίδα της νέας υπηρεσίας, ανακατευθύνει τους χρήστες σε διεύθυνση όπου εμφανίζεται απλά ένα teaser γραφικό και πληροφορίες για την υπηρεσία. Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν άμεσα για εξελίξεις, μπορούν να δώσουν το e-mail τους προκειμένου να εγγραφούν στο newsletter.

Το Mega θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις 20 Ιανουαρίου του 2013, λίγο πριν την προγραμματισμένη ακρόαση για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ίδιος και άλλοι ιδρυτές του Megaupload αντιμετωπίζουν διώξεις για υποτιθέμενη online πειρατεία, εκβιασμό και ξέπλυμα χρήματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι το Megaupload, η προηγούμενη ιστοσελίδα του Dotcom, ήταν άμεσα υπεύθυνο για παράνομο περιεχόμενο που είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα του και ότι κέρδισε πάνω από 175 εκατομμύρια δολάρια από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπηρεσία σταμάτησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2012, ενώ ήδη είχε ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε ημέρα.