Ένας από τους πρώτους υπολογιστές που κατασκεύασε ο Steve Jobs μαζί με το Steve Wozniak, ο Apple 1, βγαίνει σε δημοπρασία με αρχική τιμή τα 90.000 δολάρια (69.000 ευρώ).

Πρόκειται για έναν υπολογιστή που κατασκευάστηκε το 1976, τον πρώτο που οι δύο άντρες κατασκεύασαν ως Apple και τότε είχε πουλήσει περίπου 200 κομμάτια.

Η κατασκευή του μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους. Προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα, ο Jobs πούλησε το αυτοκίνητο του, ένα Volkswagen van, ενώ ο Wozniak μια αριθμομηχανή HP-65.

Η αρχική τιμή της δημοπρασίας μάλιστα κρίνεται αρκετά χαμηλή από τον διοργανωτή της. Το πιο πιθανό είναι ο υπολογιστής να πουληθεί τελικά σε αρκετά υψηλότερη τιμή, από 155.000 δολάρια έως 250.000 δολάρια.

Η τιμή αυτή ακούγεται αρκετά υψηλή, ο προηγούμενος Apple 1 που δημοπρατήθηκε όμως, λίγους μήνες νωρίτερα, πωλήθηκε τελικά για 374.500 δολάρια.

Στις αρχές του μήνα, ένα ακόμα μοντέλο Apple 1 είχε δημοπρατηθεί, χωρίς όμως να πουληθεί, πιθανότατα επειδή δεν λειτουργούσε. Ο πωλητής ζητούσε τουλάχιστον 80.000 δολάρια και η υψηλότερη προσφορά ήταν περίπου 51.000.

Ο υπολογιστής που δημοπρατείται τώρα όμως δουλεύει ακόμα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ κάποια από τα εξαρτήματα του έχουν την προσωπική υπογραφή του Steve Wozniak.