Η Qualcomm, εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ετοιμάζει ένα smartphone για τυφλούς.

Πρόκειται για ένα τηλέφωνο που συνδυάζει τεχνολογίες επικοινωνίας, πλοήγησης, ανάγνωσης, μουσικής και άλλες που χρησιμοποιούνται συνήθως ξεχωριστά από τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, ενσωματωμένες σε μια συσκευή.

Ήδη στο Android υπάρχει κάτι παρόμοιο, μια εφαρμογή με το όνομα Georgie που προσφέρει αναγνώριση χειρονομιών φωνής και αφής. Η εφαρμογή αυτή όμως κοστίζει 129 λίρες και απαιτεί μια σειρά πρόσθετων προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Η Qualcomm όμως, σε συνεργασία με το Project Ray, που σχεδιάζει εργαλεία προσβασιμότητας για περίπου 285 εκατομμύρια τυφλούς, σκοπεύει να αναπτύξει ένα κινητό τηλέφωνο που θα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ενσωματωμένα και έτοιμα για χρήση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Project Ray, Boaz Zilberman εξηγεί ότι το κινητό θα χρησιμοποιεί «μια νέα γλώσσα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-συσκευής που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην απαιτεί τη χρήση των ματιών».

Οι χρήστες θα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε εφαρμογή ή διαδικασία απλά αγγίζοντας οποιοδήποτε σημείο στην οθόνη. Μέσω χειρονομιών με τα δάχτυλα τους και με τη βοήθεια ηχητικών ειδοποιήσεων που θα τους ενημερώνει για τις επιλογές τους, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που συναντάμε σε ένα τυπικό smartphone, τηλέφωνα, μηνύματα, κοινωνική δικτύωση ακόμα και πλοήγηση.

Η συσκευή έχει κατασκευαστεί για να «μαθαίνει» τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των χρηστών, κάνοντας έτσι την εμπειρία τους πιο απλή και πιο γρήγορη.

Το smartphone αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στο Ισραήλ, με 100 άτομα ήδη να το χρησιμοποιούν ενώ η Qualcomm συνεργάζεται και με την κεντρική βιβλιοθήκη της χώρας για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες της έναν εντυπωσιακό κατάλογο ακουστικών βιβλίων.