Ο Martin Rees, αστρονόμος και πρώην πρόεδρος της Royal Society σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Daily Mail, ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια οι επιστήμονες θα έχουν απαντήσει στο ερώτημα του αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες.

Ο Rees πιστεύει πως οι αστροφυσικοί θα μπορούν να δουν και να αναλύσουν εικόνες από μακρινούς πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος μέχρι το 2025. «Στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια θα μπορούμε να έχουμε καθαρή εικόνα από άλλους πλανήτες όπως η Γη, σε άλλα ηλιακά συστήματα» δήλωσε στην συνέντευξη του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη ζωής σε κάποιους από αυτούς. «Η αναζήτηση για αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα» συμπλήρωσε.

Όταν ερωτήθηκε για τις αλλαγές που θα πρέπει να περιμένουμε από την επιστήμη μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ο Rees απάντησε πως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν απαντήσεις σε εξαιρετικά σημαντικά ερωτήματα, όπως αυτά για την προέλευση της ζωής, για το που αυτή υπάρχει και κυρίως, για το αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες.

Ο Rees εκτελούσε χρέη Βασιλικού Αστρονόμου στην Βασιλική οικογένεια, προσφέροντας συμβουλές για αστρονομικά θέματα στην Βασίλισσα από το 1995.