Το σύμπλεγμα δορυφόρων Galileo αποτελεί την προσπάθεια της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός δορυφορικού δικτύου που θα εξυπηρετήσει μια πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών με πρώτο και καλύτερο το γεωγραφικό εντοπισμό θέσης, υποκαθιστώντας στην ουσία το αμερικανικής κατασκευής σύστημα GPS.

Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει ολοκληρωθεί η εκτόξευση στο Διάστημα 4 δορυφόρων του συστήματος Galileo, που θα κινούνται σε τροχιά σε απόσταση 22.000 χλμ. από τη Γη. Η εκτόξευση και ενεργοποίηση των δορυφόρων συμπίπτει χρονικά με το ζενίθ της ηλιακής δραστηριότητας και κατά καιρούς στο διεθνή Τύπο δημοσιεύονται επιφυλάξεις ή και σενάρια Αποκάλυψης για την τύχη των δορυφόρων που θα βρεθούν στο κέντρο μιας τέτοιας ηλιακής «καταιγίδας» φορτισμένων σωματιδίων και ακτινοβολίας.

Από την πλευρά της όμως η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος εξηγεί ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των δορυφόρων περιλαμβάνουν καθώς και τα συστήματα προστασίας τους αντέχουν τις ηλιακές καταιγίδες. «Οι δορυφόροι του Galileo έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στις δυσχερέστερες συνθήκες. Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν », σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Bertram Arbesser-Rastburg, επικεφαλής του τμήματος της ESA για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.