proho.gr

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνδέσει τα drones μόνο με πολεμικές επιχειρήσεις. Χάρη όμως στην open source κοινότητα θα υπάρχει πλέον δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και σε κοινωφελείς στόχους.

Αναφερόμαστε φυσικά στο OpenRelief το project τηλεχειριζόμενου ρομποτικού αεροπλάνου για την παρατήρηση καταστροφών σε πληγέντες περιοχές.

Πρόκειται για μια συνεργατική προσπάθεια 12 ατόμων από όλο τον κόσμο με στόχο τη δημιουργία ενός drone που θα πετάει πάνω από ζώνες καταστροφής, και θα τραβάει φωτογραφίες και βίντεο, θα αναγνωρίζει οδικούς χάρτες, ανθρώπους και εστίες καπνού. Μέσω αισθητήρων θα μετρά τις καιρικές συνθήκες και την ακτινοβολία και θα τις αποστέλλει στις ομάδες διάσωσης και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το drone θα είναι κατασκευασμένο με απλά, φθηνά και ευρείας χρήσης εξαρτήματα και φυσικά λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Έτσι χρησιμοποιεί ένα BeagleBoard ή ένα Raspberry Pi και θα έχει λειτουργικό Debian 6.

Ο έλεγχος του θα γίνεται μέσω μιας πλακέτας Arduino και λογισμικού ArduPilot για τον αυτόματο πιλότο. Οι εικόνες της κάμερας καταγράφονται από ένα ενσωματωμένο σύστημα της εφαρμογής ανοικτού κώδικα OpenCV.

Όπως θα περίμενε κανείς, το σύνολο των σχεδίων, οι προδιαγραφές και το λογισμικό του αεροσκάφους θα διατίθενται ελεύθερα.

Το κόστος κατασκευής δεν θα υπερβαίνει τα 800 ευρώ ενώ έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο πρωτότυπα και αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους!