Μετά από περίπου 3 χρόνια, ο τίτλος του ταχύτερου υπολογιστή επιστρέφει στις ΗΠΑ και την IBM. Στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Sequoia της IBM, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια.

Ο Sequoia έχει επεξεργαστική ταχύτητα 16,32 petaflop το δευτερόλεπτο (Pflop/s), πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα μπορεί να κάνει υπολογισμούς που θα έκαναν 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι με κομπιουτεράκια μέσα σε 320 χρόνια!

Αυτή η επίδοση χάρισε την πρωτιά στον Sequoia, ο οποίος εκτόπισε τον ιαπωνικό «K Computer» της Fujitsu, ο οποίος έχει 10,51 Pflop/s. Σημειώνεται ότι ο Sequoia αποτελείται από 1.572.864 «πυρήνες», ενώ ο δεύτερος ισχυρότερος υπερυπολογιστής «K Computer» διαθέτει 705.024 «πυρήνες».

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε σε τι χρησιμεύει η τεράστια επεξεργαστική ταχύτητα του Sequoia, τότε μάθετε ότι ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ χρησιμοποιείται ήδη για να πραγματοποιεί «εικονικές» πυρηνικές δοκιμές. Με τον Sequoia οι ειδικοί μπορούν να ελέγχουν την ισχύ και τη δύναμη πυρός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιούν πραγματικές πυρηνικές δοκιμές στο υπέδαφος.

Ακόμη, στον υπερυπολογιστή θα ανατεθούν και νέες εντολές, προκειμένου να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.

Ο υπερυπολογιστής δαπανά «μόλις» 7.9 μεγαβάτ, όταν λειτουργεί, συγκριτικά με τα 12.6 μεγαβά που χρειάζεται ο «K Computer».

H Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν από έναν υπερυπολογιστή στο νέο Top500, ενώ η Κίνα και η Γερμανία έχουν από δύο και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τρεις θέσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.