Η δημοφιλής εφαρμογή WhatsApp χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή δημιουργεί τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από τις διάφορες συζητήσεις, φωτογραφίες και φωνητικές κλήσεις απ’ όσα μοιράζονται οι άνθρωποι κάθε μέρα. Τι συμβαίνει όμως όταν σβήνουμε τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσα στη δημοφιλή εφαρμογή;

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Jonathan Zdziarski που κάνει έρευνες σχετικά με τα προϊόντα και το λογισμικό της iOS, μετά τη διαγραφή μιας συνομιλίας, η εφαρμογή διατηρεί πληροφορίες σχετικά με το αρχείο καταγραφής συνομιλίας στον κώδικά της.

Αναφέρει μάλιστα ότι αν κάποιος έχει τα κατάλληλα εργαλεία και τη γνώση και μπορούσε επιπλέον να έχει φυσική πρόσβαση στη συσκευή κάποιου χρήστη θα μπορούσε να ανακτήσει τα στοιχεία που περιέχονταν στα διαγραμμένα μηνύματα. «Όταν ένα αρχείο διαγράφεται, προστίθεται απλά σε μια ελεύθερη λίστα αλλά τα δεδομένα δεν αντικαθίστανται μέχρι αργότερα οπότε και η βάση δεδομένων θα χρειάζεται περισσότερο αποθηκευτικό χώρο (πράγμα το οποίο γίνεται μετά από πολλές εγγραφές που δημιουργούνται)» εξηγεί ο ίδιος. Πρακτικά αυτό που θέλει να πει είναι ότι τα διαγραμμένα μηνύματα ο,τι κι αν αυτά περιέχουν δεν χάνονται απλώς αποθηκεύονται με μια άλλη μορφή μέχρι να αντικατασταθούν με άλλα δεδομένα. Μέχρι τότε, αν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο και μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό, θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στα μηνύματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεδομένα από τα διαγραμμένα μηνύματα θα αντικατασταθούν από την επόμενη σειρά μηνυμάτων. Αυτό το πράγμα βέβαια, όπως αναφέρει δεν συμβαίνει μόνο στο WhatsApp αλλά και σε άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.