Η Thunderbolt είναι η νέα ομώνυμη τεχνολογία της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας παραγωγής επεξεργαστών Intel, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τις διάφορες περιφερειακές συσκευές (π.χ. εκτυπωτές ή μηχανήματα ανάγνωσης και εγγραφής) με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων διπλάσιες και από αυτές που είναι εφικτές με το νέο USB 3.0, το οποίο δεν έχει καν αντικαταστήσει το σημερινό USB 2.0, που χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να φτάσει στη μέγιστη δυνατή ταχύτητά της, επειδή η Intel επέλεξε να χρησιμοποιήσει καλώδια χαλκού, αντί για τα ταχύτερα, αλλά πιο ακριβά, καλώδια οπτικών ινών. Σταδιακά όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, η οποία αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία εδώ και χρόνια, θα αυξηθούν οι ταχύτητες του Thunderbolt για να προσεγγίσουν τις μέγιστες δυνατότητές του.

Σε πρώτη φάση η ανώτερη ταχύτητα σύνδεσης της νέας τεχνολογίας θα είναι τα 10 Gigabits ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή διπλάσια από το USB 3.0 (4,8 Gb/δευτερόλεπτο) και πολύ μεγαλύτερη από το USB 2.0 (480 Μb/δευτερόλεπτο). Αν το Thunderbolt συνδυαστεί με οπτική ίνα, τότε η ταχύτητά του θεωρητικά μπορεί να δεκαπλασιαστεί στα 100 Gb/δευτερόλεπτο.

Η πρώτη εταιρία που θα κάνει χρήση της νέας τεχνολογίας, είναι η Apple, η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα την εφαρμόσει στη νέα σειρά φορητών υπολογιστών της Macbook Pro, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα παραγωγοί ηλεκτρονικών υπολογιστών  θα υιοθετήσουν το νέο πρότυπο μεταφοράς δεδομένων.

Η τελειοποίησή και η σταδιακή αξιοποίησή της νέας τεχνολογίας από τους παραγωγούς υπολογιστών και περιφερειακών αναμένεται να διευκολύνει τη διάδοση του βίντεο υψηλής ανάλυσης, ενώ γενικότερα θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών-καταναλωτών. Η νέα τεχνολογία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση πολλαπλών σημάτων, με αποτέλεσμα να αρκεί ένα καλώδιο για το ρεύμα, την οθόνη και τα περιφερειακά.

Πάντως οι χρήστες, σε πρώτη φάση, μάλλον θα επιβαρυνθούν, αφού θα χρειαστεί να προμηθευτούν ειδικούς «προσαρμογείς» για να μπορούν να συνδέουν τις νέου τύπου υποδοχές του καλωδίου του Tunderbolt στις παλαιότερες συσκευές τους.