Φέτος το φθινόπωρο η Apple και η Google κυκλοφόρησαν τα νέα τους ακριβά smartphones, παρουσιάζοντας τα iPhone 15 Pro Max έναντι Pixel 8 Pro αντίστοιχα, με τα καινούργια κινητά να μπορούν να τραβήξουν εκπληκτικές φωτογραφίες. Ωστόσο, εμφανίζουν αξιοσημείωτες διαφορές.

Η αρθρογράφος Juli Clover του MacRumors κατέγραψε τις λεπτομέρειες και αναφέρει ότι το iPhone 15 Pro Max διαθέτει σύστημα κάμερας τριπλού φακού με κύρια (ευρεία) κάμερα 48 megapixel που μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία εστιακά μήκη, κάμερα Ultra Wide 12 megapixel και τηλεφακό 12 megapixel που υποστηρίζει έως και 5x οπτικό ζουμ. Αντιθέτως, το Pixel 8 Pro έχει σύστημα κάμερας τριών φακών με ευρεία κάμερα 50 megapixel, κάμερα Ultra Wide 48 megapixel και τηλεφακό 48 megapixel με οπτικό ζουμ 5x.

Οι δύο συσκευές έχουν ομοιότητες στους φακούς και τη τεχνολογία που χρησιμοποιούν λοιπόν, όπως το πορτρέτο, η νυχτερινή λειτουργία και το HDR, όμως οι διαφορετικοί αλγόριθμοι στο λογισμικό κάνουν την διαφορά.

Το Pixel 8 Pro

Φυσικός φωτισμός και νυχτερινές λήψεις

Η Apple τα τελευταία χρόνια επένδυσε ιδιαίτερα στην κάμερα των iPhone, με στόχο -μέχρι την κυκλοφορία του iPhone 14- να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες φωτογράφους. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε ως ένα βαθμό, αλλά επειδή απευθύνεται σε πιο ευρύ κοινό, έκανε μερικές αλλαγές για πιο εύκολη χρήση. Αυτές, αποτυπώνονται στο πρόσφατο μοντέλο της, όμως χαρακτηρίζονται «κυκλοθυμικές», γιατί μπορεί να προσφέρουν πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά και να αποκρύψουν λεπτομέρειες στην εικόνα.

Το iPhone 15 Pro Max παράγει πιο φυσικό αποτέλεσμα σε φωτογραφίες με φυσικά τοπία -όπως ο ουρανός- με τις διαφορές να είναι χρωματικά πιο έντονες και οι λεπτομέρειες περισσότερο ευδιάκριτες.

Ωστόσο, επειδή δίνει έμφαση στα σκούρα χρώματα, οι εικόνες που περιλαμβάνουν πολλούς παράγοντες, έντονη θερμοκρασία χρώματος και κορεσμό, τείνουν να δείχνουν υπερκορεσμένες. Αυτό το «μειονέκτημα» όμως, μετατρέπεται σε προτέρημα στις νυχτερινές λήψεις, με την εμφάνιση να είναι πιο φυσική και περισσότερο αληθινή.

Όσον αφορά το Pixel 8 Pro, παράγει πιο φωτεινές φωτογραφίες και αναδεικνύει τα θερμά χρώματα. Έτσι, οι εικόνες έχουν λιγότερη αντίθεση και οι λεπτομέρειες είναι πιο έντονες αν υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως μια φωτογραφία τραβηγμένη σε αστικό τοπίο. Εντούτοις, στις νυχτερινές λήψεις, δεν αποφεύγει τα κοινά προβλήματα των smartphones, παρότι παράγει ωραίο αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες πορτρέτου και βίντεο

Οι φωτογραφίες των iPhone 15 Pro Max και το Pixel 8 Pro μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, αλλά οι καθοριστικές λεπτομέρειες γίνονται πιο ευδιάκριτες στα πορτρέτα. Το iPhone κερδίζει σημαντικά από την άποψη θαμπώματος του φόντου, ενώ εμφανίζει εξαιρετικά τον τόνο του δέρματος.

Επίσης, η σταθεροποίηση βίντεο παραμένει ανίκητη και ένα βήμα μπροστά σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα. Μάλιστα, το iPhone 15 Pro Max διαθέτει για τους επαγγελματίες την επιλογή για εγγραφή ProRes Log, ώστε να εγγράψουν μια επίπεδη εικόνα που μπορεί να αξιοποιηθεί με προσαρμοσμένα LUT στην επεξεργασία.

Από την άλλη, το Pixel 8 Pro δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις φωτογραφίες πορτρέτου και βίντεο σε υψηλό φωτισμό, παρά μόνο σε καταστάσεις που το φως είναι χαμηλό. Όμως, η χρήση είναι πιο εύκολη και ταυτόχρονα διαθέτει μερικές διασκεδαστικές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, διαθέτει τα Best Take και Magic Editor, με το πρώτο να ταξινομεί πολλές ομαδικές φωτογραφίες, να βρίσκει την γωνία για καλύτερη λήψη, ακόμη και να κάνει Face Swap, δηλαδή αλλαγή προσώπων. Επιπλέον, το Magic Editor επιτρέπει την διαγραφή αντικειμένων σε μια εικόνα και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συμπληρώσει τα κενά σημεία, ενώ η λειτουργία Audio Magic Eraser αφαιρεί τους ανεπιθύμητους ήχους.

Το iPhone 15 Pro Max λοιπόν, φέρεται να απευθύνεται σε κοινό που θέλει πιο εξειδικευμένες λήψεις και γνωρίζει πώς να αξιοποιεί τις δυνατότητες της συσκευής, σε αντίθεση με το Pixel 8 Pro που διαθέτει λειτουργίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευκολία ο μέσος χρήστης για ένα πιο βατό αποτέλεσμα.