Ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Gianni Agnelli, τον αποκαλούσε «Bello di Notte» (Όμορφος τη Νύχτα), από τη συνήθειά του να σκοράρει στα ευρωπαϊκά ματς του συλλόγου.

Ο Πελέ έλεγε γι’ αυτόν: «Υπάρχουν παίκτες με μεγαλύτερη φήμη, πολλοί λίγοι ωστόσο είναι καλύτεροι από τον Μπόνιεκ. Παραείναι καλός για να τον περιορίσεις σε μία θέση». Όσο για τον Μαραντόνα, σημείωνε: «Είναι εντελώς μοναδικός παίκτης, ο καλύτερος του κόσμου στην κατηγορία του».

Κι αυτό ήταν το αστέρι της Γιούβε και της Εθνικής Πολωνίας, που με τον ίδιο στις τάξεις της θα γνώριζε τις μεγαλύτερες διεθνείς της διακρίσεις.

Ο απίστευτος Πολωνός έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο στήθος το 1976, 17 μόλις μέρες μετά τα 20ά του γενέθλια, σε ένα ματς κατά της Αργεντινής, σε μια χώρα που θα επέστρεφε 2 χρόνια αργότερα. Με την Πολωνία εξάλλου να έχει τερματίσει τρίτη στο Παγκόσμιο της Γερμανίας το 1974, οι προσδοκίες για την πορεία της ομάδας στο επόμενο Μουντιάλ παραήταν υψηλές.

Ο «Ζίμπι» Μπόνιεκ, ο κορυφαίος ίσως πολωνός ποδοσφαιριστής και από τους καλύτερους που ξεπήδησαν ποτέ από την ανατολική γειτονιά της Ευρώπης, συμμετέχει στο πρώτο του Μουντιάλ το 1978, ως το 22χρονο φιντάνι που μάγεψε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με το ακούραστο «όργωμα» του γηπέδου αλλά και τον βαθμό προσήλωσής του στον στόχο. Η Πολωνία κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, πριν συναντήσει στον δρόμο της τη Βραζιλία και τη νικήτρια τελικά Αργεντινή και τα όνειρά της για πρόκριση παγώσουν.

Ο Μπόνιεκ μπήκε ως αλλαγή στα δύο πρώτα μουντιαλικά ματς της Πολωνίας, ξεκίνησε όμως από την αρχή στο παιχνίδι με το Μεξικό, όπου σκόραρε 2 γκολ στη νίκη με 3-1 που εξασφάλισε την πρόκριση των Πολωνών έναντι της πρωταθλήτριας κόσμου Δυτικής Γερμανίας. Η πέμπτη θέση, μια καλή επίδοση σε δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, εγκαινίασε τη χρυσή εποχή του πολωνικού ποδοσφαίρου…

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στα γήπεδα της Ισπανίας, οι Πολωνοί θα κατεβάσουν ακόμα καλύτερη ενδεκάδα, την ίδια στιγμή που ο Μπόνιεκ είναι σε μεγάλα κέφια. Η καλύτερή του εμφάνιση δεν θα ήταν άλλη από το ματς του δεύτερου γύρου με το Βέλγιο, εκεί που σκόραρε ένα μαγευτικό χατ-τρικ, ένα από τα καλύτερα χατ-τρικ της ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Οι Πολωνοί έχασαν όμως στα ημιτελικά από την πρωταθλήτρια τελικά Ιταλία, με τον Ζίμπι όμως σε καλό βράδυ κέρδισαν τη Γαλλία και κατέκτησαν την τρίτη θέση του θεσμού! Ο Μπόνιεκ φιγουράρει σε όλες τις κορυφαίες ενδεκάδες του Μουντιάλ του 1982 από περιοδικά και εφημερίδες…

Με τον Ζίμπι σε εντελώς νέο ρόλο στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, η Πολωνία δεν είναι πια η ίδια δύναμη που τρομοκράτησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο τόσο το ’74 όσο και το ’82. Κατάφερε πάντως να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, έχασε όμως από τη Βραζιλία.

Ο Μπόνιεκ των 80 συμμετοχών στην Εθνική Πολωνίας και των 24 διεθνών γκολ συνέδεσε το όνομά του με τη μεγάλη ακμή του πολωνικού ποδοσφαίρου, παραμένοντας ο καλύτερος παίκτης που ξεπήδησε ποτέ από τη χώρα…