Ακόμη μια μεγάλη επιχείρηση αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα σχεδίασε και υλοποίησε η Ιταλική Αστυνομία, η οποία προχώρησε μάλιστα και σε 12 συλλήψεις, με όλες να αφορούν οπαδούς της Γιουβέντους. Η επιχείρηση αυτή με όνομα «Last banner» συντονίστηκε από το γραφείο της Εισαγγελίας του Τορίνο και εκτός από τις συλλήψεις γίνονται έρευνες για δεκάδες άτομα σε πολλές ιταλικές πόλεις.

Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, η επιχείρηση αυτή γίνεται με… το βλέμμα της επίσημης Γιουβέντους, καθώς οι συλληφθέντες είναι ηγετικά στελέχη των «μπιανκονέρι» ultras, δηλαδή των Drughi, των Tradizione-Antichi valore, των Viking, των Nucleo 1985 και των Quelli… di via Filadelfia.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχει στα χέρια της η Αστυνομία, βρίσκεται η ηγετική μορφή της εξέδρας της Γιούβε και επικεφαλής των Drughi,  Ντίνο Μοκιόλα, ο οποίος πριν από λίγο καιρό αποφυλακίστηκε, καθώς είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, τη δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια ληστείας. Ο άνθρωπος αυτός θεωρείται ένας από τους βασικούς υπαίτιους για τη διείσδυση της Ντραγκέτα (παρακλάδι της Μαφίας της Καλαβρίας) στις τάξεις των οπαδών του συλλόγου.

Επίσης, συνελήφθησαν το δεξί χέρι του Μοκιόλα, Σαλβατόρε Κάβα, επικεφαλής του συνδέσμου Tradizione, Ουμπέρτο Τόια, αλλά και ο Μπέπε Φράντσο, πρόεδρος του γκρουπ Quelli… di via Filadelfia. Και οι τρεις τους είναι δημοφιλή και… σεβαστά πρόσωπα μεταξύ των οπαδών της Γιουβέντους, όπως αναφέρει η Gazzetta.

Η επιχείρηση αυτή συνδέεται με παλαιότερες, οι οποίες αφορούσαν την προώθηση ναρκωτικών στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών της «Βέκια Σινιόρα», αλλά και την υπόθεση με την κομπίνα που είχαν στήσει οι επικεφαλής των ultras, με τα «καπέλα» στις τιμές των εισιτηρίων, τα οποία πωλούνταν σε άτομα έξω από το γήπεδο. Επίσης, στις κατηγορίες που τους βαρύνουν συμπεριλαμβάνονται και ρατσιστικά συνθήματα, αν και μάλλον είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, Κιάρα Μάινα, και την αναπληρωτή εισαγγελέα, Πατρίτσια Καπούτο, η οποία συντόνισε τις έρευνες της Αστυνομίας, οι κατηγορίες αφορούν συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμούς, εξαπάτηση και βία.

Δεκάδες αναζητήσεις ανθρώπων βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, όπως η Αλεσάντρια, το Άστι, το Κόμο, η Σαβόνα, το Μιλάνο, η Γένοβα, η Πεσκάρα, η Σπέτσια, η Λ’Άκουιλα, η Φλωρεντία, η Μάντοβα, η Μόντσα, το Μπέργκαμο και η Μπιέλα.