Χωρίς… αλκοόλ μέσα στα γήπεδα θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, αφού οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην πιέσουν για να αλλάξει η αυστηρή νομοθεσία που ισχύει στη Γαλλία την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στα στάδια ή έστω να πάρουν εξαίρεση για το διάστημα διεξαγωγής του μεγάλου αθλητικού ραντεβού.

«Για να εξασφαλίζαμε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των αγώνων θα έπρεπε ουσιαστικά να προχωρήσουμε σε αλλαγή νομοθεσίας» τόνισε γαλλική πηγή στο πρακτορείο Reuters σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την απόφαση των Γάλλων διοργανωτών.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στους VIP επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες σε σουϊτες ή σε ειδικά διαμορφωμένους, πολυτελείς χώρους, θα σερβίρεται κανονικά αλκοόλ.

Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια σε μεγάλα αθλητικά event που διοργανώθηκαν στη Γαλλία (Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ το 2022 στο Παρίσι, Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι εφέτος) ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε τελικά εξαίρεση.

Όμως, όπως τονίζεται σχετικά, για μία τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση δύσκολα θα έκανε αυτό το βήμα μιας και επιθυμεί να δείξει πως παραμένει σταθερή στην υπόσχεσή της να πατάξει το φαινόμενο της βίας στα γαλλικά γήπεδα – ιδίως του ποδοσφαίρου – έπειτα από τα πολλά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της σεζόν 2021-22. Οι αρχές τότε τα είχαν συσχετίσει με την άνοδο της παρουσίας εξτρεμιστικών στοιχείων, ξεσπάσματος έπειτα από τους περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ.