Η δίωξη της Μπαρτσελόνα για το σκάνδαλο Νεγκρέιρα έγινε επίσημη το βράδυ της Παρασκευής (11/3) και πλέον οι Καταλανοί βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με κυρώσεις, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όπως αναφέρει η «Marca», από τη στιγμή που η ποινική διαδικασία εμπλέκει και την τωρινή διοίκηση του συλλόγου ως νομικό πρόσωπο, η UEFA μπορεί να επέμβει και να αποβάλει τους Μπλαουγκράνα από το Champions League της επόμενης σεζόν (σχεδόν βέβαιο ότι θα προκριθεί μέσω της La Liga), δίχως να περιμένει για επίσημο πόρισμα ή την τελική ετυμηγορία που ενδέχεται να πάρει μήνες.

Ο λόγος; Ότι βάσει των κανονισμών συμμετοχής στο Champions League, μια ομάδα κινδυνεύει με αποκλεισμό αν θεωρηθεί ότι με κάποιον τρόπο δυσφημεί την UEFA και το προϊόν της. Και η υπόθεση Νεγκρέιρα που αφορά χρηματισμό σε εταιρεία πρώην αρχιδιαιτητή και στην οποία εμπλέκεται η Μπαρτσελόνα με την κατηγορία της «συνεχιζόμενης διαφθοράς», πιθανόν να θεωρηθεί ως περίπτωση δυσφήμισης για την ευρωπαϊκή διοργανώτρια αρχή.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 7 του άρθρου 4 των κανονισμών του Champions League αναφέρει:

«Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση, οι σύλλογοι πρέπει να μην έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επηρεασμού του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και να το επικυρώσουν εγγράφως προς τη διεύθυνση της UEFA».

Πηγή: gazzetta.gr