Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει κόλαση τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων και ταυτόχρονα «διαλύει» τα όνειρά τους. Όχι και αυτό της Κατερίνα Μοζνούλ όμως, της πρώτης γυναίκας διαιτητή που είχε σφυρίξει σε αγώνα των προκριματικών του Μουντιάλ 2022, αφού κατάφερε να… αποδράσει από το Χάρκοβο και να βρεθεί στην Ιταλία, όπου θα αρχίσει άμεσα να σφυρίζει σε αγώνες.

Η Μοζνούλ, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη καριέρα στον χώρο της διαιτησίας, αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι… ζωντανή. Κάτι που δεν ήταν και τόσο σίγουρο αν παρέμενε στην πατρίδα της, την Ουκρανία, οπότε πήρε την απόφαση να φύγει και κατάφερε όντως να βγει από τη χώρα και να πάει στην Ιταλία, όπου η ποδοσφαιρική ομοσπονδία την όρισε ήδη για τον αγώνα Ίντερ – Σαμπντόρια στο πρωτάθλημα γυναικών.

«Το έσκασα πριν από λίγες ημέρες από το Χάρκοβο. Ήταν επικίνδυνα και τρομακτικά τα πράγματα, ήμασταν κρυμμένοι σε καταφύγια. Κάθε λίγο ακούγαμε σειρήνες και βόμβες και περιμέναμε πότε θα σταματήσουν, όμως δεν σταματούσαν. Δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει αυτά που έχουμε δει. Η οικογένεια της διαιτησίας με στήριξε και με βοήθησε, το εκτιμώ πολύ, μου άγγιξε την καρδιά. Αρκετοί άνθρωποι της FIFA μού έγραψαν και με ρωτούσαν με ποιο τρόπο μπορούσαν να με βοηθήσουν», είπε η ίδια στις δηλώσεις της.