Ο Γιούργκεν Κλοπ επωμίστηκε την ευθύνη για την πρώτη ήττα της Λίβερπουλ στο Anfield από τον Απρίλιο του 2017, την οποία χαρακτήρισε ως «τεράστια σφαλιάρα στο πρόσωπο» και παραδέχτηκε ότι θα ήταν «ανόητο» να μιλά κανείς για τη διατήρηση του τίτλου τώρα. Το «Φρούριο Άνφιλντ» έπεσε. Ένα περήφανο αήττητο ρεκόρ εντός 68 αγώνων πρωταθλήματος και σχεδόν τεσσάρων ετών έγινε σκόνη…

Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για νοκ-άουτ στη μάχη του τίτλου, δεδομένου ότι μόνο έξι βαθμοί χωρίζουν τη Λίβερπουλ από την κορυφή!. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάστασή των Reds μοιάζει με έναν καταρακωμένο μποξέρ που προσπαθεί να πιαστεί από τα σχοινιά για να νικήσει το ματς.

Η Λίβερπουλ είναι μια χλωμή σκιά της ομάδας που έθεσε τόσο απίστευτα υψηλά πρότυπα στο να κερδίσει το Champions League και την Premier League σε back-to-back σεζόν. Οι τραυματισμοί την έχουν πληγώσει, αλλά και όσοι εξακολουθούν να στέκονται όρθιοι έχουν χάσει την πίστη τους. Μόλις τρεις βαθμοί έχουν παρθεί στα πέντε τελευταία ματς.

Η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να σκοράρει σε τέσσερις διαδοχικούς αγώνες πρωταθλήματος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2000. Ναι, η μαγική τριπλέτα Σαλάχ – Φιρμίνο – Μανέ δεν έχει τον τρόπο να παραβιάσει την αντίπαλη εστία. Ναι, ο Κλοπ αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματική κρίση της βασιλείας του στο Ανφιλντ.

Ο Γερμανός δημιούργησε μια αδίστακτη, αδυσώπητη μηχανή που έγινε πιο σκληρή μετά την απώλεια του τίτλου το 2019. Ωστόσο, λίγους μήνες έπειτα την ιστορική επιτυχία, η μηχανή αυτή σβήνει και ξανασβήνει. Σίγουρα, κάποιο είδος πτώσης ήταν αναπόφευκτο, αλλά όχι σε αυτήν την κλίμακα, ακόμη και με την απουσία του ογκόλιθου Φαν Ντάικ.

Ο Κλοπ είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και η λίστα των ντέρμπι που ακολουθεί είναι… τρομακτική. Ναι, από τα όνειρα για υπεράσπιση του τίτλου, οι «Κόκκινοι» ανησυχούν για την απώλεια μιας θέσης από την τετράδα, μιας και η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Η Λίβερπουλ χρειάζεται ένα μίνι ηλεκτροσόκ… Ο Γερμανός καλείται να βγάλει στα αποδυτήρια την ιδανική διαχείριση. Αλλωστε, δεν αποθεώνεται μόνο για την τακτική, αλλά και για τη διαχείριση κρίσεων! Ο κόουτς των Κόκκινων το πήρε πάνω του και τόνισε πως είναι δικό του λάθος, όταν η ομάδα δεν λειτουργεί σωστά «Ηταν μια τεράστια σφαλιάρα στο πρόσωπο και είμαι υπεύθυνος» τόνισε.

Αλλωστε, ο Κλοπ δεν ήταν ποτέ ο κόουτς που θα κατηγορήσει τους παίκτες στα δύσκολα και δεν θα το κάνει ούτε τώρα. Προτιμά να αναλάβει το φταίξιμο και να είναι το επίκεντρο της απογοήτευσης των φιλάθλων αντί να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στα αστέρια του. Υπήρξε κριτική για το ότι δεν έβαλε τους Σαλάχ, Φιρμίνο στην ενδεκάδα, αλλά ήθελε φρέσκα πόδια και οι ευκαιρίες δόθηκαν και μάλιστα ήταν μεγάλες. Δεν φταίει σίγουρα ο Γερμανός για το απίστευτο χαμένο τετ α τετ του Οριγκί, ούτε επίσης για το ανησυχητικό ντεφορμάρισμα του Τσάμπερλεϊν.

Η Λίβερπουλ είχε 72% κατοχή εναντίον της Μπέρνλι, είχε 27προσπάθειες επί γκολ, συμπεριλαμβανομένων έξι στο στόχο. Ωστόσο, ξανά και ξανά, οι πολλά υποσχόμενες κινήσεις διαλύθηκαν επειδή οι παίκτες πήραν λανθασμένη απόφαση. Είχαν πάρα πολλές εμπνεύσεις, αλλά τα τελειώματα ήταν κάκιστα. Σε ακόμα ένα ματς, οι παίκτες της «κολλάνε» λίγο πριν το σουτ, έχουν ξεχάσει το γρήγορο ποδόσφαιρο και φυσικά τα βρίσκουν σκούρα απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.

Καθαρό μυαλό δεν υπάρχει, εκνευρισμός και λάθη μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί στα αποδυτήρια του Ανφιλντ και ο πανικός είναι σε κάθε τους προσπάθεια μετά από μεγάλες ευκαιρίες. Λες και οι παίκτες της ομάδας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ατυχίας, ενός κακού αποτελέσματος. Κόντρα στη Μπέρνλι η Λίβερπουλ είχε 30 σέντρες στο κουτί, αλλά το… τρομακτικό είναι πως μόλις τέσσερις βρήκαν παίκτη. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως τις 18 σέντρες τις έκανε ο Αρνολντ και πήγαν όλες στο… πουθενά!

Ζητείται ψυχραιμία στο Ανφιλντ και μόνο ο Κλοπ ξέρει τον τρόπο! Ο Γερμανός δεν πρόκειται να πάρει αμυντικό. Οι τιμές είναι πολύ ψηλά, η διαθεσιμότητα μικρή, οπότε ο έμπειρος τεχνικός προσανατολίζεται σε λύσεις εκ των έσω! Θα αντέξει η ομάδα του; Η ψυχική κόπωση φαίνεται να είναι ένα μεγαλύτερο ζήτημα από τη σωματική κόπωση. Η Λίβερπουλ είχε 87 σουτ σε περισσότερες από επτά ώρες ποδοσφαίρου στην Premier League από τότε που ο Σαντιό Μάνε σκόραρε εναντίον της Γουέστ Μπρομ τον περασμένο μήνα κι όμως η Λίβερπουλ δεν πήρε ποτέ αυτά που ήθελε!

Η σεζόν εκτροχιάστηκε. Μπορεί να σωθεί, αλλά η αντίστροφη μέτρηση άρχισε…

Πηγή: gazzetta.gr