Ο Γιώργος Δώνης αναφέρθηκε στη διαιτησία για το αιώνιο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής στο Καραϊσκάκη, ενώ σχολίασε και τις συνθήκες που διεξήχθη ο αγώνας Κυπέλλου του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.

Αναλυτικά όσα είπε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού στη NOVA

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Κακές συνθήκες στα Γιάννινα, αλλά μετράει το αποτέλεσμα. Πως είναι η ψυχολογία στην ομάδα;

«Υπάρχει απογοήτευση γιατί μιλάμε για συνδυασμό δύο πραγμάτων. Πρώτα είναι το αποτέλεσμα, γιατί θέλαμε να έχουμε ένα αβαντάζ σε σχέση με τη ρεβάνς ώστε να μην έχουμε ακόμη ένα δύσκολο παιχνίδι για την πρόκριση. Το δεύτερο κομμάτι είναι, επειδή σε τέτοια παιχνίδια κυπέλλου μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε παιδιά που δεν είναι στην ενδεκάδα κι αυτά τα παιδιά δουλεύουν πολύ σκληρά στην προπόνηση για να κερδίσουν μια ευκαιρία, ήταν άδικο στην ευκαιρία πους τους δόθηκε να παίξουν σε έναν αγωνιστικό χώρο που δε μπορούσαν να δείξουν τις δυνατότητές τους και να διεκδικήσουν περισσότερο χρόνο στην ομάδα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακούγονται πράγματα του στιλ «παίζουν δύο ομάδες στο γήπεδο αλλά νομίζω ότι εκεί που πρέπει να τελειώνει η κουβέντα δεν είναι αν ένας αγωνιστικός χώρος είναι δύσκολος ή αν είναι κακό το χόρτο ή αν είναι βρεγμένος ή αν έχει πολύ νερό. Είναι αν ένας αγωνιστικός χώρος είναι επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των παικτών. Και σίγουρα είναι και γελοίο το θέαμα να βλέπεις ένα ματς στο οποίο οι ποδοσφαιριστές μαζεύονται σε 30 μέτρα επί 50 που δε μπορεί καμία ομάδα να δείξει την ποιότητα που έχει ανεξάρτητα το πλάνο που έχει ο κάθε προπονητής».

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι παιδιά που πήραν την ευκαιρία δεν “έτρωγαν σίδερα”;

«Εγώ γενικά δε συμφωνά με αυτή την κριτική. Πάντα όλα τα χρόνια στο ποδόσφαιρο όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στη δύναμη και στις μονομαχίες θα χρησιμοποιηθεί ότι η ηττημένη ομάδα δεν είχε πάθος. Είναι στάνταρ. Πολύ απλά μπορούμε να το αντικρούσουμε και διαφορετικά. Αν πούμε ποιος είναι ο πιο παθιασμένος παίκτης στον Παναθηναϊκό κι αυτός που παλεύει μέσα στο γήπεδο είναι ο Περέα. Και 45 λεπτά ακόμα κι ο Περέα δεν υπήρχε σε αυτό το γήπεδο. Κι εκεί καταρρέουν τα πάντα. Όταν ένα αποτέλεσμα είναι άσχημο, ο καθένας μπορεί να το αξιολογήσει όπως θέλει. Εγώ θα αφήσω τους παίκτες έξω από τη διαδικασία του συγκεκριμένουν παιχνιδιού γιατί η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια είναι αρκετά καλή. Και με τον ΟΦΗ και με τον Άρη σε κάποιο διάστημα και με τον Ολυμπιακό.

Για μας είναι τώρα το πιο κρίσιμο διάστημα της σεζόν. Και το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας στα αποδυτήρια ότι έχουμε μια σειρά αγώνων στο πρωτάθλημα, να δούμε το ματς του κυπέλλου με τον ΠΑΣ. Είναι το πιο κρίσιμο διάστημα που πρέπει να βάλουμε την ποιότητα και τον εγωισμό μας και να ανταποκριθούμε σε αυτό το κρίσιμο διάστημα ώστε να σταθεροποιηθούμε στην εξάδα και να περάσουμε στην επόμενη φάση του κυπέλλου. Θα αφήσω το ματς αυτό απ’ έξω γιατί θα ήμουν άδικος να βγάλω σημαντικά συμπεράσματα από αυτό το παιχνίδι και θεωρώ ότι θα ανταποκριθούμε απόλυτα στα επόμενα παιχνίδια που έρχονται και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο».

Είναι καλό που η ρεβάνς είναι τόσο κοντά;

“Είτε ήταν κοντά είτε μακριά εμείς πάλι θα έπρεπε να μπούμε με το ίδιο πνεύμα για να πάρουμε την πρόκριση. Το πρόγραμμα δεν καθορίζεται από μας, άρα στο μυαλό μας έχουμε το παιχνίδι του Πανιωνίου κατά πρώτο λόγο. Να συνεχίσουμε τις καλές εμφανίσεις, να απελευθερωθούν οι παίκτες μας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο επιθετικό κομμάτι ώστε αυτό να μας δώσει ώθηση για το ματς του κυπέλλου και τα επόμενα παιχνίδια. Θα ξεκινήσουμε βήμα-βήμα. Εγώ πιστεύω ότι η ομάδα έδειξε για πολύ μεγάλο διάστημα στο Καραϊσκάκη ένα πολύ δυνατό πρόσωπο και πάνω σε αυτό θα πρέπει να πατήσουμε για να διεκδικήσουμε και τους βαθμούς και την πρόκριση στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν για μας.”

Είπατε πως στο δεύτερο ματς θα έρθει η πρόκριση. Αυτό το είπατε αξιλογώντας την εικόνα και όχι το αποτέλεσμα της ομάδας, σωστά;

«Ναι εγώ πιστεύω στην ομάδα. Η ομάδα μου δίνει πράγματα στο τελευταίο διάστημα. Όταν μια ομάδα στέκεται τόσο καλά, τόσο δυνατά και τόσο ποιοτικά απέναντι στον Ολυμπιακό, απέναντι στον ΟΦΗ που μείναμε και πίσω στο σκορ και απέναντι στον Άρη που ήμασταν αρκετά καλοί, εμείς πρέπει να έχουμε μια συνέχεια. Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι ποδοσφαιριστές έχουν και την ποιότητα και την ικανότητα να μπουμε σε μια διαδικασία να απελευεθρωθούμε επιθετικά κι αυτό θα τους τονώσει την ψυχολογία κι αυτό θα έρθει το επόμενο διάστημα».

Το πρόβλημα στο σκοράρισμα σας προβληματίζει ενόψει της δύσκολης περιόδου που ακολουθεί;

«Γι’ αυτό πρέπει τα παιχνίδια που θεωρούνται πιο βατά και έχεις τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, όπως θα είναι του Πανιωνίου, όπως θα είναι με τον ΠΑΣ, που θα έχουμε τη μπάλα περισσότερο στην κατοχή μας, θα τη βάλουμε στην περιοχή, πρέπει σε αυτό το κομμάτι να είμαστε και πιο συγκεντρωμένοι και να αντιδράσουμε καλύτερα από ότι έχουμε αντιδράσει μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι πολλές φορές ακόμα και οι μεγάλοι σκόρερ όταν περνούν περίοδο ντεφορμαρίσματος και έχουν καιρό να βάλουν τη μπάλα στα δίχτυα, έχουν μια ψυχολογική πίεση.

Το λύσιμο έρχεται όταν παίκτες μας όπως είναι ο Μακέντα, ο Μπουζούκης, ο Χατζηγιοβάνης κι ο Ζαχίντ στις φάσεις που θα δημιουργηθούν να έχουν και καλύτερες επιλογές και να σκοράρουν. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους γιατί έχουν τις ικανότητες να πάνε παραπάνω στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας.

Πάντως το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη δεν κρίθηκε μόνο από την αναποτελεσματικότητα τη δική μας. Κρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από διαιτητικές αποφάσεις που δε μας δόθηκαν δύο καθαρά πέναλτι κατά την άποψή μου».

Υπήρξε έντονος εκνευρισμός στους παίκτες για αυτές τις δύο περιπτώσεις. Έχει ξεπεραστεί αυτό;

«Όταν τελειώνει ένα παιχνίδι και ηρεμείς και βλέπεις το παιχνίδι πιο καθαρά μπορείς να το κρίνεις και καλύτερα. Όλοι μας στη διάρκεια του παιχνιδιού δεν είχαμε και την καλύτερη άποψη για τις φάσεις. Όταν το αντιλαμβάνεσαι αυτό το πράγμα σίγουρα σου φέρνει θυμό και νεύρα αλλά είναι μια διαδικασία η οποία στο ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Οι λάθος διαιτητικές αποφάσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού επηρέασαν τη μορφή του παιχνιδιού.

Εγώ όμως θα σταθώ σε κάτι άλλο που είναι πολύ σοβαρό για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το τοπίο είναι πολύ άρρωστο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δε συμμετέχουν μόνο δύο ομάδες, συμμετέχουν δεκατέσσερις ομάδες.

Όλη αυτή η διαδικασία να βλέπεις από τη μία πλευρά ότι το πρωτάθλημα είναι στημένο. Να βλέπεις από άλλη πλευρά να γίνονται αυτοί οι τραμπουκισμοί στους διαιτητές. Νε βλέπεις ανακοινώσεις πολύ χαμηλού επιπέδου για να μην της χαρακτηρίσω αλλιώς μεταξύ παραγόντων ομάδων. Νομίζω ότι εμείς που είμαστε σε αυτό το χώρο και έχουμε μεγαλώσει σε αυτόν και το αγαπάμε το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, να προάγουμε το τί σημαίνει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, να συμπεριφερθούμε με μεγαλύτερο σεβασμό και μεγαλύτερη ηθική. Να σεβαστούμε το ποδόσφαιρο γιατί μας έχει δώσει πολλά πράγματα.

Οπότε εγώ το δηλώνω τώρα, πως άσχετα αν θα θυμώσω ή εκνευριστώ για όποιες αποφάσεις θα ακολουθήσω την ίδια τακτική με πέρσι και δε θα ξαναμιλήσω για τη διαιτησία».

Το έχετε συζητήσει αυτό με τους παίκτες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι;

«Θυμώνουν. Εκνευρίζονται γιατί άσχετα αν η ομάδα μας δεν είναι στο επίπεδο για να συγκριθεί με το παρελθόν, δε σημαίνει ότι στην ομάδα δεν υπάρχουν οι ίδιες αρχές. Ειδικά όταν οι άνθρωποι που είμαστε γύρω τους και το αγαπάμε και το σεβόμαστε το ποδόσφαιρο. Π

άνω απ’ όλα σεβόμαστε και τους αντιπάλους μας γιατί δεν είναι μόνο οι συμπεριφορές που μπορεί να έχουν οι παίκτες στο γήπεδο, είναι και η συμπεριφορά με τον αντίπαλο πάγκο και αυτά όλα είναι μια διαδικασία η οποία για μας είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα όταν συμβαίνουν λάθη τα οποία επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού ειδικά σε παιχνίδια που είναι πολύ σημαντικά για την ομάδα υπάρχει θυμός και εκνευρισμός. Η δική μας δουλειά όμως, των προπονητών και των παικτών είναι διαφορετική.

Και θα πρέπει και οι υπόλοιποι που έχουν τον οποιοδήποτε θεσμικό ρόλο να θωρακήσουν το ποδόσφαιρο και στο θέμα της διαιτησίας. Και ξαναλέω ότι επειδή υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις στο πρωτάθλημα δεν υπάρχουν μόνο δύο ομάδες, υπάρχουν δεκατέσσερις».

Απέναντι στον Πανιώνιο περιμένετε ένα ματς που θα χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου με τον τρόπο που παίζει ο Πανιώνιος στην κόντρα;

«Εγώ θα πω για άλλη μια φορά ότι σε αυτό το πρωτάθλημα έχει αποδειχθεί ότι όλα τα παιχνίδια είναι πολύ δύσκολα. Εμείς θα πρέπει απέναντι σε ομάδες που παίζουν πιο κλειστά να είμαστε πιο γρήγοροι στην ανάπτυξή μας. Και να έχουμε καλύτερες επιλογές ώστε να βάλουμε δύσκολα από νωρίς. Να βάλουμε πιο δύσκολα στον αντίπαλο τερματοφύλακα με τους τρόπους τους οποίους χρησιμοποιούμε.

Εγώ βλέπω μια ομάδα που προσπαθεί πάρα πολύ στην προπόνηση, έχουμε παιδιά τα οποία είναι πολύ σοβαρά, έχουν αντιληφθεί ότι το διάστημα που έρχεται είναι πάρα πολύ κρίσιμο και θεωρώ ότι στο τέλος αυτή η ομάδα θα παλέψει για τους δύο συγκεκριμένους στόχους. Θα είναι όσο πιο ψηλά μέσα στην εξάδα και θα φτάσει όσο πιο μακριά στο κύπελλο. Από αυτό που βλέπω στην καθημερινότητά μας θεωρώ ότι όλα εξαρτώνται από τα δικά μας πόδια. Η ομάδα θα το δείξει αυτό στα επόμενα παιχνίδια».

Νιώθετε ότι η ομάδα σας βγάζει πλέον χαρακτήρα σε κάθε ματς ανεξαρτήτως αντιπάλου;

«Νομίζω ότι το δύσκολο κομμάτι η ομάδα μας το πετυχαίνει. Απέναντι σε πιο ποιοτικές ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ, που πρέπει να παίξει ένα παιχνίδι στα ίσα είτε εντός είτε εκτός έδρας στο μεγαλύτερο βαθμό το έχει καταφέρει. Εκεί που χρειαζόμαστε βελτίωση, είναι απέναντι σε ομάδες που είμαστε εμείς το φαβορί, αυτό δε μας δίνει τους βαθμούς που θα έπρεπε να έχουμε στο πρωτάθλημα, είτε γιατί δε σκοράρουμε εύκολα, είτε γιατί οι επιλογές μας δεν είναι ι καλύτερες και είναι το κομμάτι που θέλουμε δουλειά.

Προσπαθούμε με πολύ μεγάλο ασκησιολόγιο στις προπονήσεις ώστε να δημιουργούμε εικόνες στα παιδιά και για τις επιλογές και για τα τελειώματά τους και νομίζω ότι αυτό που λείπει είναι να έρθουν δύο τρία καλά παιχνίδια δύο τρία συνεχόμενα αποτελέσματα για να τους τονώσει την αυτοπεποίθησή τους».

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι ο Παναθηναϊκός από τους μεταγραφικούς στόχους που έχει θέσει για τον Ιανουάριο;

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να έρθουν ποδοσφαιριστές από 1η Ιανουαρίου. Άρα μας πιέζει ο χρόνος γιατί ξέρουμε ότι θέλουμε περισσότερες λύσεις ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Διότι αν θέλουμε να πούμε ένα πρόβλημα που έχει η ομάδα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι είναι ότι όταν υπάρχουν περισσότερες επιλογές φέρνουν μεγαλύτερη πίεση ώστε να βελτιωθεί αυτός που παίζει.

Όταν υπάρχουν λιγότερες επιλογές αυτό έχει ως συνέπεια ότι αυτός που παίζει, ξέροντας ότι είτε παίξει καλά, είτε μέτρια, είτε άσχημα οι περισσότερες πιθανότητες είναι να είναι βασικός και την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που θέλουμε λοιπόν είναι να μεγαλώσουμε την πίεση.

Να έχουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές με ποιότητα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά κι έτσι να βελτιωθούν και αυτοί που ήδη βρίσκονται στην ομάδα αλλά να πάρουμε και βοήθειες από αυτούς που θα έρθουν στην ομάδα. Το επόμενο διαστημα πολύ λίγων ημερών θα πρέπει να κάνουμε μεταγραφές για να μην περάσουν περισσότερα παιχνίδια».