Μπορεί να μην έχει τη λάμψη του παρελθόντος, πλέον ούτε Ίβκοβιτς ή Ομπράντοβιτς, ο τίτλος είναι υπόθεση για δύο, οι ομάδες με οικονομική υγεία αποτελούν εξαίρεση και πάσχισε να βρει τηλεοπτική στέγη για λιγοστά έσοδα προς το ζην.

Πείτε μας από ανόητους μέχρι μαζοχιστές, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε Α1.

Γιατί έτσι μας αρέσει!

Λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ, το www.sport-fm.gr σάς σερβίρει το ελληνικό πρωτάθλημα παρουσιάζοντας όλες τις ομάδες, τι πήραν, τι έχασαν και τι κράτησαν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Ολυμπιακός

Πέρσι εξέπληξε όλη την Ευρώπη κι επέστρεψε στην κορυφή μετά από 15 χρόνια. Φέτος έχει χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Είναι ο πρωταθλητής και όλοι θέλουν να τον κερδίσουν, με πρώτο τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» αφαίρεσαν τα σκήπτρα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Ολυμπιακός διατήρησε τον κορμό του ανανεώνοντας τη συνεργασία με όλους τους παίκτες που ήθελε. Σε αυτόν προστέθηκαν δύο «έτοιμοι» παίκτες, ο Στράτος Περπέρογλου και ο Δημήτρης Μαυροειδής. Η χημεία, συνεπώς, δεν είναι ζητούμενο, έστω κι αν άλλαξε ο προπονητής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι… κουτός για να αλλάξει την πετυχημένη συνταγή που παρέλαβε από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά προσπαθεί να βάλει τις δικές του πινελιές.

Πλεονέκτημα: Η χημεία της ομάδας, που πέρυσι κυριάρχησε σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και η απαλλαγή από τον βραχνά της έλλειψης μεγάλων τίτλων που βάρυνε τα πόδια των παικτών τα προηγούμενα χρόνια.

Μειονέκτημα: Δεν ξεκινά τη σεζόν ως αουτσάιντερ, αλλά ως φαβορί. Οι αντίπαλοί του θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι και ίσως αποφασισμένοι να βάλουν το παράσημο πως κέρδισαν τον πρωταθλητή. Συν τοις άλλοις, οι συγκρίσεις με την περσινή σούπερ πετυχημένη σεζόν θα είναι αναπόφευκτες.

Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
Αποκτήθηκαν: Στράτος Περπέρογλου (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Μαυροειδής (Μπιλμπάο), Γιώργος Γεωργάκης (Καβάλα).
Αποχώρησαν: (Ντούσαν Ίβκοβιτς – προπονητής), Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Πελεκάνος, Λάζαρος Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ), Μάρκο Κέσελ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Αστάνα)
Παραμένουν: Βασίλης Σπανούλης, Έισι Λο, Τζόι Ντόρσεϊ, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κάιλ Χάινς, Κώστας Σλούκας, Γιώργος Πρίντεζης, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, Πέρο Άντιτς, Κώστας Παπανικολάου, Δημήτρης Κατσίβελης

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός βαδίζει σε νέα εποχή. Χωρίς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά από 13 χρόνια, με ανανεωμένο εκ βάθρων ρόστερ και νέο πρόεδρο αλλά πάντα… Γιαννακόπουλο, οι «πράσινοι» καλούνται να αποδειχτούν αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς των προηγούμενων ετών. Μόνο Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής έμειναν να θυμίζουν την ομάδα της δυναστείας, καθώς έγιναν 13 μεταγραφές και αποχώρησαν 12 παίκτες, ανάμεσά τους και παίκτες που στιγμάτισαν την ιστορία του συλλόγου και λατρεύτηκαν από την εξέδρα, όπως οι Μπατίστ και Γιασικεβίτσιους. Ο Αργύρης Πεδουλάκης καλείται με τους νέους του παίκτες να χτίσουν μία ομάδα που θα… ξορκίσει τα φαντάσματα και θα επιστρέψει στην κορυφή.

Πλεονέκτημα:
Ο Παναθηναϊκός υστερεί σίγουρα σε χημεία και εμπειρία, ίσως και σε ποιότητα, αλλά φέτος δείχνει να έχει πολύ περισσότερες δυνάμεις και αποθέματα ενέργειας σε σχέση με πέρυσι, έναν τομέα που κατανικήθηκε από τον Ολυμπιακό. Επιπροσθέτως, ο κόσμος του δείχνει εξ αρχής να είναι δίπλα στη νέα προσπάθεια.

Μειονέκτημα:
Η φυσιολογική έλλειψη ομοιογένειας τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν είναι ένα μεγάλο μείον, αλλά οι τίτλοι κρίνονται στο τέλος της χρονιάς. Οι συγκρίσεις που συνειδητά ή υποσυνείδητα θα γίνουν στο μυαλό όλων ανάμεσα στη νέα και την παλιά ομάδα, σίγουρα αδικούν το… σήμερα.

Προπονητής:
Αργύρης Πεδουλάκης
Αποκτήθηκαν: Ρόκο Λένι Ούκιτς (Φενέρ), Ντέργουιν Κίτσεν (Μακάμπι Ρισόν), Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Γιόνας Ματσιούλις (Σιένα), Άντι Πάνκο (Λαγκούν Άρο), Βασίλης Ξανθόπουλος (Πανιώνιος), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Αιγάλεω), Γιώργος Διαμαντάκος (Σπαρτιατικός), Μάικ Μπράμος (Γκραν Κανάρια), Χάρης Γιαννόπουλος (Περιστέρι), Γάιος Σκορδίλης (Ίκαρος Καλλιθέας), Χίλτον Άρμστρονγκ (Βιλερμπάν), Στέφαν Λάσμε (Ομπραντόιρο).
Αποχώρησαν: Ζέλικο Ομπράντοβιτς (προπονητής), Άλεξ Μάριτς (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Στράτος Περπέρογλου (Ολυμπιακός), Μάικ Μπατίστ (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ), Ντέιβιντ Λόγκαν (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Ρομέιν Σάτο (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ), Νικ Καλάθης (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Πατ Καλάθης (Μακάμπι Χάιφα), Ίαν Βουγιούκας (Ούνιξ Καζάν), Αλέξης Κυρίτσης (Ίκαρος Καλλιθέας), Κώστας Καϊμακόγλου (Ούνιξ Καζάν), Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μπαρτσελόνα) Φώτης Ζούμπος (Περιστέρι).
Παραμένουν: Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής.


Πανιώνιος

Πέρυσι κατέλαβε την τρίτη θέση. Αν και μάλλον είναι πρακτικά αδύνατο να έχει υψηλότερες βλέψεις, ο Πανιώνιος θα είναι και φέτος ανταγωνιστικός. Με την παρουσία του Ηλία Λιανού να παρέχει διοικητική σταθερότητα κι ένα νεανικό και πλούσιο σε ταλέντο ρόστερ, οι «κυανέρυθροι» στοχεύουν σε μία πορεία ανάλογη της περσινής, ει δυνατόν με νίκες απέναντι στους «αιωνίους» στη Νέα Σμύρνη, αλλά και σε μία καλή πορεία στο Eurocup. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος πήρε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και η διοίκηση επένδυσε σε εξελίξιμους Έλληνες παίκτες, όπως οι Παππάς, Μπόγρης, Μοτσενίγος και Αγραβάνης δίπλα στους υπάρχοντες Γιάνκοβιτς, Καββαδά, Αθανασούλα και Τολιόπουλο, ενώ παράλληλα αποκτήθηκαν αξιόλογοι ξένοι, όπως οι Πέιν, Μίλμπερν και Μπούκερ.

Πλεονέκτημα:
Ο νεανικός ενθουσιασμός, το γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ που προσπαθεί να παίξει η ομάδα, το κλειστό της Νέας Σμύρνης που θα είναι ξανά μία πολύ δύσκολη έδρα για όλους, αλλά και η οικονομική συνέπεια σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες της Α1.

Μειονέκτημα: Το… διπλό ταμπλό, Α1 και Eurocup, πιθανώς να φέρει κούραση ή και να αποπροσανατολίσει τον Πανιώνιο από το στόχο του στην Α1.

Προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος
Αποκτήθηκαν: Άστον Γκιμπς (Πίτσμπουργκ), Μαρκ Πέιν (Μάλαγα), Λάντον Μίλμπερν (Λιμόζ), Νίκος Παππάς (ΠΑΟΚ), Γιώργος Μπόγρης (Άρης), Σπύρος Μοτσενίγος (Ρέθυμνο), Κρις Μπούκερ (Οστάνδη), Δημήτρης Αγραβάνης (Μαρούσι), Στραχίνια Ντραγκίσεβιτς (Κεραυνός).
Αποχώρησαν: Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής, Ολυμπιακός), Μπίλι Κιζ, Βασίλης Ξανθόπουλος (Παναθηναϊκός), Στέλιος Ιωάννου (ΚΑΟΔ), Μιχάλης Παραγυιός (Ηλυσιακός), Τζον Ντίμπλερ (Καρσίγιακα), Ζήσης Σαρικόπουλος (Άρης), Νίκος Μπάρλος (Μπρέσια), Άλεξ Στίβεσον (-), Στέβαν Νάντζφεϊ (-).
Παραμένουν: Μάριος Μπατής, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Βασίλης Καββαδάς, Γιάννης Αθανασούλας, Γιάννης Αθηναίου, Βασίλης Τολιόπουλος (ήταν στο παιδικό).

Κολοσσός Ρόδου

Παρά τα οικονομικά προβλήματα και παρότι πλέον δεν έχει την ίδια δυναμική των πρώτων του ετών στην Α1, ο Κολοσσός θα είναι και φέτος αξιόμαχος. Έχασε μεν πολύτιμα στελέχη όπως οι Τσάμης, Χαρίσης, Ασημακόπουλος και Λιακόπουλος, όπως και τον πετυχημένο Βασίλη Φραγκιά από την τεχνική ηγεσία, αλλά κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο τα κενά τους. Ο νέος κόουτς Μηνάς Γκέκος θα βασιστεί στην εμπειρία των Τσαλδάρη, Καλαμπόκη και Κουμπούρα, ενώ στο ρόστερ υπάρχουν τέσσερις Αμερικανοί, ανάμεσά τους ο γνωστής αξίας από πέρυσι Χάτεν. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία των πολύ ταλαντούχων Μανώλη Κουκουλά και Άλεξ Βουγιούκα (αδερφού του Ίαν).

Πλεονέκτημα: Το «Βενετόκλειο» θα αποτελέσει και πάλι το οχυρό του Κολοσσού. Παράλληλα αν και χάθηκαν αξιόλογες μονάδες, τα κενά φαίνεται πως καλύφθηκαν επαρκώς.

Μειονέκτημα: Η ριζική ανανέωση του ρόστερ επηρεάζει τη χημεία της ομάδας. Συν τοις άλλοις, η… μακρινή Ρόδος αναγκάζει την ομάδα σε συνεχή ταξίδια (που συνεπάγονται ταλαιπωρία κι έξοδα) και έχει αποτελέσει έναν από τους βασικούς λόγους μη συμμετοχής στο Eurocup.

Προπονητής: Μηνάς Γκέκος
Αποκτήθηκαν: Δημήτρης Τσαλδάρης (Βενέτσια), Φάνης Κουμπούρας (Ίκαρος Καλλιθέας), Μανώλης Κουκουλάς (δεν έπαιξε πέρυσι), Άλεξ Βουγιούκας (Πανεπιστήμιο Τέξας Σαν Αντόνιο), Γιάννης Καλαμπόκης (Άλμπα Βερολίνου), Σάββας Ματσαμάς (Δούκας), Λάρον Ντέντι (Middle Tennessee State), Κέβιν Λάνγκφορντ (Νοβάρα), Τζόσουα Ντόλαρντ (Νταρουσάφακα).
Αποχώρησαν: Βασίλης Φραγκιάς (προπονητής, Ντνίπρο), Άγγελος Τσάμης (Λιμόζ), Σκότι Χόπσον (Xάποελ Εϊλάτ), Ρούμπεν Μπόικιν (Ανβίλ), Δημήτρης Κομποδιέτας (Περιστέρι), Αλέξανδρος Αγγελάκος, Αντώνης Ασημακόπουλος (Άρης), Νίκος Λιακόπουλος (Πανελευσινιακός), Στιβ Πάνος (Καβάλα), Κώστας Χαρίσης (Άρης).
Παραμένουν: Γιάννης Γεωργαλλής, Αλέξανδρος Αυγενικός, Γιώργος Δανάς, Γιώργος Καλαϊτζής, Μάρκους Χάτεν.

Ρέθυμνο

Η ευχάριστη έκπληξη της περσινής Α1 στοχεύει ακόμη ψηλότερα. Με όπλο την έδρα, τη διοικητική σταθερότητα και τον Στέργιο Κουφό να παραμένει στο τιμόνι για τρίτη σεζόν στο τιμόνι, ο ΑΓΟΡ δείχνει ικανός να τα καταφέρει. Κράτησε τον Πέτγουεϊ, τον πλαισίωσε με τρεις Αμερικανούς με περγαμηνές (πολλοί περιμένουν να λάμψει ο Τζέι Κόβαν Μπράουν) και ενίσχυσε τον κορμό με έμπειρους Έλληνες δεδομένης αξίας, όπως ο Νέστορας Κόμματος και ο Νίκος Αγγελόπουλος.

Πλεονέκτημα: Το γήπεδο του Ρεθύμνου, όπου συνήθως η ομάδα του Στέργιου Κουφού επιβάλει τον δικό της run and gun ρυθμό βάζοντας… δύσκολα σε κάθε αντίπαλο.

Μειονέκτημα: Η μεγάλη ανανέωση του κορμού, η επένδυση σε νεαρούς Αμερικανούς που ενέχει πάντα ρίσκο, αλλά και οι συγκρίσεις με την περσινή περίοδο που ανέβασε απότομα τον πήχη των προσδοκιών.

Προπονητής: Στέργιος Κουφός
Αποκτήθηκαν: Δημήτρης Τσαρουχάς (Πέραμα), Νίκος Αγγελόπουλος (Καβάλα), Ούρος Ντούβνιακ (ΠΑΟΚ), Μπίλι Ουάιτ (Αϊόβα Ένερτζι), Ανδρέας Σιζόπουλος (ΟΦΗ), Τζέι Κόβαν Μπράουν (πανεπιστήμιο του Τέξας), Μαρκ Αντόνιο Κάρτερ (Χάγκεν), Νέστορας Κόμματος (Σαντ Αντίμο).
Αποχώρησαν: Ντιόντε Κρίστμας (Σέλτικς), Γιώργος Κούμουλος (αποσύρθηκε), Νίκος Παπανικολάου (Πανελευσινιακός), Περικλής Δορκοφίκης (Ηλυσιακός), Νίκος Κατσαρές (Αίολος Τρικάλων), Σπύρος Μοτσενίγος (Πανιώνιος), Γιώργος Δέδας (ΠΑΟΚ), Βασίλης Αγγελακόπουλος (Αίολος), Τζερόμ Κόλεμαν.
Παραμένουν: Νταμίρ Λάτοβιτς, Απόστολος Τσόχλας, Μπρεντ Πέτγουεϊ, Αβραάμ Καλλινικίδης, Μάρκος Δουλγεράκης.

Καβάλα

Η χρονιά άρχισε πετυχημένα, αφού η νίκη επί του ΑΓΟΡ αρκούσε για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου παραμένει στην κεφαλή του συλλόγου παρέχοντας μετρημένο μεν μπάτζετ, αλλά σταθερότητα και συνέπεια, ενώ ο Κρις Χουγκάζ κλήθηκε να καλύψει το κενό του απόλυτα πετυχημένου Δημήτρη Πρίφτη που αποχώρησε για τον Ίκαρο Καλλιθέας. Στην ομάδα παρέμειναν μόνο οι Στεφανίδης, Πιεβάλιτσα και Καραθανάσης, με τον τελευταίο λόγω σοβαρού τραυματισμού να μένει εκτός δράσης μέχρι τις αρχές του 2013. Πολλά για την πορεία της ομάδας θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι τέσσερις ξένοι που αποκτήθηκαν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Πλεονέκτημα: Το κλειστό της Καλαμίτσας παραδοσιακά αποτελεί το όπλο της Καβάλας και τον πονοκέφαλο κάθε αντιπάλου. Θυμηθείτε απλώς τι έπαθε ο Παναθηναϊκός…

Μειονέκτημα: Νέος προπονητής, σχεδόν ολοκαίνουριο ρόστερ… ένας συνδυασμός που σημαίνει ότι η Καβάλα θα χρειαστεί καιρό για να βρει τα πατήματά της, καθότι άρχισε από το μηδέν.

Προπονητής:
Κρις Χουγκάζ
Αποκτήθηκαν: Μύρων Παπαδάκης (Αρκαδικός), Νεμάνια Μίτροβιτς (Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ), Πέτρος Βελισσαρίου (Μαντουλίδης), Δημήτρης Καλαμπάκας (ΠΑΟΚ), Ουίλιαμ Κόλεμαν (Λε Μαν), Τζέιμς Νούναλι (Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα), Σωτήρης Μανωλόπουλος (Περιστέρι), Νίκος Στυλιανού (ΑΕΚ Λάρνακας), Τζέρεμι Φίαρς (Κάπφενμπεργκ), Στιβ Πάνος (Κολοσσός), Μύρων Παπαδάκης (Αρκαδικός-δανεικός στον ΟΦΗ).
Αποχώρησαν: Δημήτρης Πρίφτης (Προπονητής, Ίκαρος) Μουχάμεντ Πάσαλιτς (Άρης), Νίκος Αγγελόπουλος (Ρέθυμνο), Σωτήρης Καραποστόλου (Άρης), Βασίλης Σίμτσακ (Ίκαρος Καλλιθέας), Τζάστιν Γκρέι (Πουατιέ), Τσαβντάρ Κοστόφ, Αλεξάνταρ Νταμιάνοβιτς, Γιώργος Γεωργάκης (Ολυμπιακός), Αλεξάντερ Γκεοργκίεφ, Σωκράτης Γκέλιος (δανεικός στον Μαντουλίδη)
Παραμένουν: Χριστόφορος Στεφανίδης, Γιάννης Καραθανάσης, Νίκος Πιεβάλιτσα.


Άρης

Ο δρόμος προς την οικονομική εξυγίανση και τη σταδιακή επιστροφή σε πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μακρύς και δύσκολος για τον Άρη. Η νέα διοίκηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά παρέλαβε… χάος. Οι προσπάθειες για τακτοποίηση των παλαιότερων οφειλών προκειμένου να αρθεί το απαγορευτικό μεταγραφών έπεσαν στο κενό και λίγες μέρες πριν το πρώτο τζάμπολ (κι αφού είχε προηγηθεί ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από τη Νέα Κηφισιά στο Κύπελλο) ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ενημερώθηκε πως θα πρέπει να… ξεχάσει τους Αμερικανούς Κόλιμον, Σάιμον και Άουτερμπριτζ. Πλέον οι «κίτρινοι» τρέχουν να καλύψουν τα κενά με παίκτες που έπαιζαν πέρυσι στην Α1. Και δίχως καλούς ξένους, ο καλός κορμός Ελλήνων παικτών που σχηματίζουν οι Πελεκάνος, Ασημακόπουλος, Καραποστόλου, Χαρίσης, Σαρικόπουλος, αλλά και οι εξελίξιμοι Βεζένκοφ και Μποχωρίδης δεν αρκεί.

Πλεονέκτημα:
Το βάρος της φανέλας είναι τεράστιο κι αρκεί από μόνο του για να χαρίσει κάποιες νίκες. Συν τοις άλλοις, το «Αλεξάνδρειο» θα είναι και πάλι μια δυνατή έδρα.

Μειονέκτημα:
Όταν μια ομάδα κάνει προετοιμασία με ένα συγκεκριμένο ρόστερ και παραμονές του τζάμπολ λόγω παλαιότερων αμαρτιών υποχρεούται να αλλάξει άρδην πλάνα, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Προπονητής:
Βαγγέλης Αλεξανδρής
Αποκτήθηκαν: Αντώνης Ασημακόπουλος (Κολοσσός) Σωτήρης Καραποστόλου (Καβάλα), Μουχάμεντ Πάσαλιτς (Καβάλα), Ζήσης Σαρικόπουλος (Πανιώνιος), Κώστας Χαρίσης (Κολοσσός Ρόδου), Μιχάλης Πελεκάνος (Ολυμπιακός), Ευθύμης Τσακαλέρης (ΠΑΟΚ).
Έφυγαν: Νταν Μαυραειδής, Σέρτζιο Κερούς (Άρτλαντ Ντράγκονς), Χρήστος Ταπούτος (Νίμπουρκ), Μιχάλης Τσαϊρέλης (ΠΑΟΚ), Μπ. Ντέιβις (Ντνίπρο), Ματέι Κρούσιτς (Χουέσκα), Γιώργος Μπόγρης (Πανιώνιος), Σαμ Μάλντροου (Ντνίπρο), Δημήτρης Βεργίνης.
Παραμένουν: Αλέξανδρος Βεζένκοφ, Λευτέρης Μποχωρίδης.

ΠΑΟΚ

Σε ανάλογη μοίρα με τον συμπολίτη Άρη είναι ο ΠΑΟΚ. Με μπροστάρη τον Μπάνε Πρέλεβιτς επιχειρεί να βάλει σε μία τάξη τα οικονομικά, να εξυγιάνει την ΚΑΕ και ταυτόχρονα να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Η χρονιά άρχισε με μία παταγώδη αποτυχία, τον αποκλεισμό από τα Τρίκαλα στο Κύπελλο, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά. Η παρουσία του Σούλη Μαρκόπουλου εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, ενώ οι κινήσεις που έγιναν είναι μικρού ρίσκου. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος γίνεται και πάλι η κολόνα της ομάδας, Χαραλαμπίδης και ΜακΓκραθ θα δώσουν σκορ από την περιφέρεια, ενώ πολύτιμη βοήθεια θα δώσουν Τσαϊρέλης, Κασελάκης και Χαριτόπουλος.

Πλεονέκτημα: Η σοβαρότητα της διοίκησης και του προπονητή, σε συνδυασμό με την παρουσία παικτών εγνωσμένης αξίας, αλλά και τη συμπαράσταση του κόσμου, εγγυώνται αν μη τι άλλο μία αξιοπρεπή πορεία.

Μειονέκτημα:
Παπαδόπουλος και Χαραλαμπίδης, στους οποίους θα στηριχτεί η ομάδα, είναι… προχωρημένης μπασκετικής ηλικίας και αν δεν βοηθήσουν οι νεότεροι θα υπάρξει πρόβλημα.

Προπονητής: Σούλης Μαρκόπουλος
Αποκτήθηκαν: Βαγγέλης Μαργαρίτης (Ίκαροι Σερρών), Γιώργος Θεοδωράκος (Ίκαροι Σερρών), Μιχάλης Τσαϊρέλης (Άρης), Κώστας Χαραλαμπίδης (Μπρίντιζι), Ουίλιαμ Χάτσερ (Γκαλίλ Γκιλμπόα), Ντόνι ΜακΓκραθ (Βερόνα), Γιώργος Δέδας (ΑΓΟΡ), Λάζαρος Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), Λεωνίδας Κασελάκης (Ηλυσιακός), Ντίνος Νικολόπουλος (ΜΕΝΤ), Δημήτρης Χαριτόπουλος (Βιλερμπάν).
Αποχώρησαν: Μίλος Μπόγιοβιτς, Ντάντε Στίγκερς, Ούρος Ντούβνιακ (ΑΓΟΡ), Δήμος Ντικούδης, Άαρον Πέτγουεϊ, Νίκος Παππάς (Πανιώνιος), Μιχάλης Γιαννακίδης (Ίκαρος), Δημήτρης Αράπης (Ηλυσιακός), Δημήτρης Καλαμπάκας (Καβάλα), Τζέι Αρ Γκίντενς (Μπρέσια), Ευθύμης Τσακαλέρης (Άρης).
Παραμένουν: Νίκος Καλλές, Θωμάς Αμπαράς, Μιχάλης Λιάπης, Θωμάς Κώττας, Αλέξανδρος Βαρυτιμιάδης, Άγγελος Γκάτζιας.

ΚΑΟΔ

Ξεκίνησε πέρυσι ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, αλλά αποδείχτηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει. Φέτος ο πήχης ανεβαίνει αρχικά στα επίπεδα μιας… πιο άνετης παραμονής στην Α1. Κι αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, η εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο, όπου οι Δραμινοί απέκλεισαν δια περιπάτου Ίκαρο Καλλιθέας και Κολοσσό Ρόδου, ενώ κέρδισαν στο σπίτι τους τα Τρίκαλα λίγες μέρες αφότου αυτά είχαν σοκάρει τον ΠΑΟΚ, είναι σίγουρα καλός οιωνός. Ο Γιώργος Καλαφατάκης είναι «μάστορας» σε τέτοιες αποστολές, παρότι χρειάστηκε να χτίσει την ομάδα σχεδόν από την αρχή και παραμονές του τζάμπολ της Α1 υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει τον Πρέστον Νόουλς-που βρέθηκε ντοπέ-με τον Μάρκους Νιλ.

Πλεονέκτημα: Η παρουσία του Γιώργου Καλαφατάκη, που ξέρει άριστα να κερδίζει μάχες παραμονής και το εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν, που έχει «ζεστάνει» τον κόσμο στη Δράμα.

Μειονέκτημα:
Η έλλειψη Ελλήνων παικτών που μπορούν να ηγηθούν της ομάδας.

Προπονητής:
Γιώργος Καλαφατάκης
Αποκτήθηκαν: Μάρκους Νιλ (Τέραμο), Στέλιος Ιωάννου (Πανιώνιος), Λουίς Ντέιλ (Γκέτινγκεν), Κέβιν Πάλμερ (Φουκουόκα), Δημήτρης Καλαϊτζίδης, Διαμαντής Σλαφτσάκης (Χαλκηδόνα/Μαντουλίδης), Κίον Κάρτερ (Ντιναμό Τιφλίφας), Λευτέρης Ακεψιμαΐδης (Μαρούσι).
Αποχώρησαν: Tζέρεμι Χαντ, Σάκης Καρύδας, Χριστόφορος Χούμας (Αμύντας), Ντράγκαν Τσέρανιτς (ΕΘΑ), Κρις Μονρό (Εκατερίνμπουργκ), Μίλιαν Ράκιτς, Βασίλης Κιτσούλης (ΟΦΗ), Θανάσης Ιωακειμίδης (Ερμής Λαγκαδά).
Παραμένουν: Κώστας Κακαρούδης, Γκάι Μαρκ Μισέλ, Θοδωρής Ζάρας, Σταμάτης Μπένας, Φώτης Στυλίδης

Ίκαρος Καλλιθέας

Είναι αλήθεια πως οι δύο δέκατες θέσεις που κατέλαβε ο Ίκαρος Καλλιθέας τις δύο τελευταίες σεζόν δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Παρότι «φρέσκια» στην Α1, η ομάδα του Δημήτρη Αγγελόπουλου είχε και τη διοικητική σταθερότητα, αλλά και το υλικό για να φτάσει ψηλότερα. Φέτος φιλοδοξεί να κάνει την υπέρβαση. Ανέθεσε τα ηνία στον απόλυτα πετυχημένο στη θητεία του στην Καβάλα Δημήτρη Πρίφτη κι έκανε αξιόλογες κινήσεις, με ικανούς Έλληνες παίκτες (ΣΊΜΤΣΑΚ, Γιαννακίδης, Κυρίτσης) και ξένους με καλές περγαμηνές. Έτσι παρότι έχασε καλές μονάδες, όπως οι Τσιάρας, Μπέινς και Βασίλιεβιτς, μπορεί να κοιτά σε κάτι (πολύ) καλύτερο από τη δέκατη θέση.

Πλεονέκτημα:
Έχει έναν πρόεδρο συνεπή και «νοικοκύρη», έναν αποδεδειγμένα καλό προπονητή και καλό υλικό, δηλαδή ό,τι χρειάζεται για μία καλή σεζόν.

Μειονέκτημα: Η αναγκαστική μετακόμιση, για μία ακόμη χρονιά, στη Γλυφάδα, ελλείψει γηπέδου που θα πληροί τις προϋποθέσεις στην Καλλιθέα.

Προπονητής: Δημήτρης Πρίφτης
Αποκτήθηκαν: Βασίλης Σίμτσακ (Καβάλα), Ζόραν Βρκιτς (Ζαντάρ), Μουχάμαντ Φαγέ (Τουλόν), Μιχάλης Γιαννακίδης (ΠΑΟΚ), Ντάνι Γκίμπσον (Μπαϊρόιτ), Αλέξης Κυρίτσης (Παναθηναϊκός), Έιβις Ουάιατ (Γκαστέρα Φλέιμς), Άλεξ Στέβοβιτς (ΑΕΚ Άργους), Νέιτς Στρναντ (Ζλάτορογκ).
Αποχώρησαν: Βαγγέλης Καράμπουλας (Ν. Κηφισιά), Φάνης Κουμπούρας (Κολοσσός), Γιώργος Τσιάρας, Σάσα Βασίλιεβιτς, Άαρον Μπέινς (Ολίμπια Λ.), Ρόμελ Μπεκ, Μάρκο Λιούμπισιτς (Τσερκάσι Μάνκις), Μιχάλης Πολυτάρχου (ΑΕΚ), Γάιος Σκορδίλης (Παναθηναϊκός), Κώστας Τζιάλλας (ΑΕΝΚ).
Παραμένουν: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Λάζαρος Αγαδάκος.

Ηλυσιακός

Με στόχο σε πρώτη φάση την άνετη παραμονή και στη συνέχεια ό,τι καλύτερο προκύψει ρίχνεται στη μάχη ο Ηλυσιακός. Ο Κώστας Φλεβαράκης, που πρόσφερε τα μέγιστα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε… μετανάστης στη Γερμανία και τα ηνία πέρασαν στα χέρια του Δημήτρη Παπανικολάου, που έχει ως μοναδική προπονητική εμπειρία ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την ΑΕΚ, αλλά πολύ όρεξη για δουλειά. Η νέα ομάδα θα βασιστεί σε σίγουρα χαρτιά, αφού δίπλα στους έμπειρους Χατζή και Αποστολίδη προστέθηκαν παίκτες όπως οι Παναγιώτης Καυκής, Περικλής Δορκοφίκης και Μιχάλης Παραγυιός, αλλά και ο Έρνεστ Σκοτ που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Περιστέρι.

Πλεονέκτημα: Η παρουσία αρκετών παικτών με εμπειρία, που έχουν φάει με το κουτάλι την Α1 και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα κατατόπια.

Μειονέκτημα:
Ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει προπονητικό ταλέντο, αλλά η επιλογή του αποτελεί ρίσκο και η κληρονομιά που άφησε ο Κώστας Φλεβαράκης είναι βαριά. Θα χρειαστεί χρόνο, υπομονή και την εμπιστοσύνη της διοίκησης για να δείξει πως μπορεί να τα καταφέρει ΚΑΙ από τον πάγκο.

Προπονητής: Δημήτρης Παπανικολάου
Αποκτήθηκαν: Μόρις Χάμπτον (Παρντουμπίτσε), Δημήτρης Αράπης (ΠΑΟΚ), Τάσος Αντωνάκης (Παγκράτι), Άντριου Τζόουνς (Νόβα Βες), Έρνεστ Σκοτ (Περιστέρι), Παναγιώτης Καυκής (Περιστέρι), Μιχάλης Παραγυιός (Πανιώνιος), Άλκης Παππάς (Νήαρ Ηστ), Περικλής Δορκοφίκης (Ρέθυμνο).
Αποχώρησαν: Κώστας Φλεβαράκης (προπονητής – Μπράουνσβαϊγκ) Λεωνίδας Κασελάκης (ΠΑΟΚ), Μάριος Ματαλόν, Νίκος Παπανικολόπουλος (Πανελευσινιακός), Τι Τζέι Τόμπσον (Χάβρη), Ντάρκο Κοχαντάρεβιτς (Κουταΐσι), Γιώργος Τσιάκος (Πανελευσινιακός), Χάρντινγκ Νάνα (Μπράουνσβαϊγκ), Γιώργος Γαλιώτος (Βάρνα).
Παραμένουν: Νίκος Χατζής, Γιώργος Αποστολίδης, Αλέξης Σπανός, Κώστας Τσαπρούνης.

Περιστέρι

Εν μέσω πολλών οικονομικών προβλημάτων, η πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα του Περιστερίου θα προσπαθήσει να επιβιώσει στην Α1. Κι αν πέρυσι τα κατάφερε επειδή υπήρχαν και… χειρότερα (βλ. Μαρούσι) ενώ υποβιβαζόταν μία ομάδα, φέτος τα πράγματα θα είναι ζόρικα. Ο Αργύρης Πεδουλάκης πήρε προαγωγή για τον Παναθηναϊκό αφήνοντας στο πόδι του τον Τζίμη Κουστένη. Ο νέος προπονητής θα στηριχτεί σε ένα νεανικό ρόστερ με Αμερικανούς χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές και λιγοστούς έμπειρους παίκτες.

Πλεονέκτημα: Το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν το Περιστέρι πρώτο φαβορί για υποβιβασμό μόνο… θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Πρόκειται για ένα σύλλογο με ιστορία στην Α1, αρκετό κόσμο και δεν θα αφήσει τόσο εύκολα τα παρκέ της μεγάλης κατηγορίας.

Μειονέκτημα: Τα οικονομικά προβλήματα, ίσως μεγαλύτερα από όσα αντιμετωπίζει κάθε άλλη ομάδα της Α1, είναι ο μεγάλος βραχνάς του Περιστερίου.

Προπονητής: Τζίμης Κουστένης
Αποκτήθηκαν: Αντώνης Μάντζαρης (ΑΕΚ), Βέρντελ Τζόουνς (Πανεπιστήμιο Ιντιάνα), Δημήτρης Κομποδιέτας (Κολοσσός), Ανδρέας Κανονίδης (Μαρούσι), Λάμπρος Βλάχος (Ίκαρος), Φώτης Ζούμπος (Περιστέρι), Χρήστος Λάκκας (Πανερυθραϊκός), Ανδρέας Ψαρόπουλος (Νήαρ Ηστ), Νταρίν Ουίλιαμς (πανεπιστήμιο του Ιλινόις), Ντουάιτ Θορν (Καρλσρούη).
Αποχώρησαν: Αργύρης Πεδουλάκης (προπονητής-Παναθηναϊκός), Παναγιώτης Καυκής (Ηλυσιακός), Μπόσκο Γιόβοβιτς, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, Σωτήρης Μαρούγκας (Μανδραϊκός), Σωτήρης Μανωλόπουλος (Καβάλα), Χάρης Γιαννόπουλος (Παναθηναϊκός), Θοδωρής Τσιλούλης (Αίολος Τρικάλων).
Παραμένουν: Αλέξανδρος Πέτρουλας, Νώντας Παπαντωνίου, Γιώργος Παπαγιάννης, Τρύφωνας Πρέκας, Σωκράτης Ψαρόπουλος.

Πανελευσινιακός

Ο Πανελευσινιακός ζει μεγάλες στιγμές με την παρθενική του συμμετοχή στην Α1. Η μετάβαση από μία ομάδα που κυριάρχησε στην Α2 σε μία που αρχικά έχει ως στόχο την καθιέρωση είναι δύσκολη. Στο ρόστερ παρέμειναν λίγοι παίκτες από αυτούς που οδήγησαν την ομάδα στην άνοδο, αλλά αποκτήθηκαν παίκτες με παραστάσεις από την κατηγορία και ελπιδοφόροι Αμερικανοί. Οι νεοφώτιστοι θα υποχρεωθούν να ξενιτευτούν στο Περιστέρι, αφού η φυσική τους έδρα στην Ελευσίνα δεν… κάνει για Α1.

Πλεονέκτημα:
Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σε όλη την Ελευσίνα για τη συμμετοχή της ομάδας στην Α1 δίνει τεράστια ώθηση στην ομάδα. Συν τοις άλλοις, ο σύλλογος έχει την υποστήριξη τοπικών φορέων και εταιρειών.

Μειονέκτημα: Είναι μεγάλο «μείον» για κάθε ομάδα να μην μπορεί να αγωνιστεί στην πόλη της. Πόσω μάλλον για μία νεοφώτιστη. Πάντως το γεγονός ότι ήδη κινούνται διαδικασίες για κατασκευή κλειστού που θα πληροί τις προϋποθέσεις της Α1 στην Ελευσίνα, δείχνει πως οι άνθρωποι της ΚΑΕ κοιτάζουν μπροστά.

Προπονητής: Γιώργος Σκαραφίγκας
Αποκτήθηκαν: Νικ Ραΐβιο (Καποσβάρι), Γιάννης Δημάκος (Παγκράτι), Νίκος Παπανικολόπουλος (Ηλυσιακός), Νίκος Παπανικολάου (Ρέθυμνο), Γιώργος Τσιάκος (Ηλυσιακός), Νίκος Λιακόπουλος (Κολοσσός), Δημοσθένης Αβραμίδης (Ένωση Ιλίου), Τάιλερ Χιουζ (Σίνσου), Χάρπερ Καμπ (Καλιφόρνια).
Αποχώρησαν: Νίκος Βούλγαρης (Ιωνικός Ν.), Βασίλης Γιαννουλάκος (Φιλαθλητικός), Βασίλης Κουκουράβας (ΑΕΚ), Βαγγέλης Μπαλάφας (αποσύρθηκε), Μελέτης Διολέτης, Θανάσης Κωσταντακόπουλος, Στέλιος Χάλαρης (Δούκας).
Παραμένουν: Θωμάς Νίκου, Γιάννης Κυριακόπουλος, Χρήστος Δεληγιάννης, Νίκος Μαντζιώρης.


Απόλλων Πατρών

Μετά από πέντε χρόνια απουσίες, ο Απόλλων Πατρών επιστρέφει στην Α1 με αρχικό στόχο να παραμείνει σε αυτή. Με τον άλλοτε «εγκέφαλο» της ομάδας από τη θέση του πλέι μέικερ, Νίκο Βετούλα, να κινεί τα νήματα από τον πάγκο, οι Αχαιοί διατήρησαν ένα μεγάλο μέρος του κορμού των παικτών που χάρισε στο σύλλογο την άνοδο πλαισιώνοντάς τους με αρκετούς Αμερικανούς που αποτελούν «στοιχήματα».

Πλεονέκτημα:
Η δύναμη της έδρας, αφού από την Πάτρα δεν θα περάσει κανένας εύκολα και ο κόσμος θα είναι «παρών» στο γήπεδο.

Μειονέκτημα:
Ο σύλλογος αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα και έγιναν μεγάλες προσπάθειες για τη σύσταση σε ΚΑΕ.

Προπονητής:
Νίκος Βετούλας
Αποκτήθηκαν: Λάρι Τέρνερ (Τογιάμα Γκρούσις), Κίτον Γκραντ (Λέβιτσε), Ανδρέας Πελεκούδας (Έσπερος ΑΟΠΑ), Σέιν Ουόκερ (Λοϊόλα Μέριλαντ), Γκόρντον Κλάιμπερ (Αϊβάτε Μπιγκ Μπουλς), Έρικ ΜακΚόλουμ (Χάποελ Κφαρ)
Αποχώρησαν: Ιβάν Κρόλο (Σόκολ), Γιάννης Σταμόπουλος (Έσπερος ΑΟΠΑ), Βασίλης Καπερώνης (Ολυμπιάδα Πατρών).
Παραμένουν: Βλάντο Πέτροβιτς, Νίκος Αργυρόπουλος, Θανάσης Ζαφείρης, Γιάννης Λιανός, Παναγιώτης Καπερώνης, Δημήτρης Λυμπέρης, Γιάννης Μολφέτας, Σταύρος Δανιήλ.